Власт у Ливањском кантону запела на правима Срба

В. К.
Власт у Ливањском кантону запела на правима Срба

Ливно - Формирање власти у Ливањском кантону запало је у ћорсокак након што СНСД, ХДЗ БиХ и СДА нису успјели да усагласе принципе споразума о заједничком дјеловању, због чега је пропао и покушај избора руководства Скупштине.

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламента ФБиХ Славиша Михајловић каже да та странка, као једина српска у кантону, мора да чува интересе Срба у Дрвару, Грахову, Гламочу и свим осталим општинама у ФБиХ. Због тога су тражили да се кроз споразум све странке обавежу да ће до краја ове године ући у уставне промјене и зауставити кршење права српског народа.

- ХДЗ није био вољан да испоштује тај услов, док се са СДА може наћи рјешење јер ни Бошњаци немају завидан положај. Сада су све карте отворене, имају наше услове и на њима је да их добро размотре јер ми нећемо попустити и спремни смо и да будемо опозиција. Важније нам је да зауставимо кршење права српског народа од мјеста која нам у власти и припадају и која нам нуде - рекао је Михајловић.

Србима, истакао је, у кантоналној Влади треба да припадну три министарства и то мора да буде испоштовано.

- Наши услови су јасни и реални, а остало је на ХДЗ-у и СДА. Срби морају да буду видљиви на обиљежјима ФБиХ јер су конститутивни народ - закључио је Михајловић.

Шеф кантоналног одбора ХДЗ-а Бранко Ивковић каже да је, ипак, све на СНСД-у и да не могу да више попусте. Ивковић је додао да су са СДА усагласили ставове и да наставак формирања власти у овом кантону зависи од СНСД-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана