Власник фирме Ресан 4 из Костајнице трудници дао отказ

Драгана Келеч
Власник фирме Ресан 4 из Костајнице трудници дао отказ

Костајница - Власник фирме "Ресан 4" Саша Ресан из Костајнице отпустио је радницу Милену Мустић док је била у трећем мјесецу трудноће и потом одбио да је врати на посао, иако су му то наложили инспектори рада.

Из Центра јавне безбједности Приједор, наводећи иницијале, саопштено је да Ресана терете за повреду основних права радника и повреду права из социјалног осигурања.

- Власник трговинске радње у Костајници С. Р. (32) осумњичен је да је радници М. М. дао отказ након што јој је отворено трудничко боловање - наведено је у саопштењу.

Он је прошле године, након што је Мустићевој отворено трудничко боловање, пописао робу, затворио радњу гдје је била запослена и истог дана дао јој отказ. С обзиром на то да има још три радње, инспекција рада је Ресану наложила да Мустићеву врати на посао. Међутим, он то није учинио, због чега је пријављен Окружном тужилаштву Бањалука, јер је прекршио Закона о раду.

А док чека на правду, за коју вјерује да је спора, али достижна, Милена Мустић је прошлог мјесеца постала и мајка дјечака.

Незапослена и у изузетно лошој финансијској ситуацији није имала новца ни да тужи бившег власника. Напротив, он је, како каже, тужио њу, при томе је оптуживши за крађу.

- Да имам тих 20.000 марака, за које ме лажно оптужује да сам их украла, тужила бих га. Срамота је шта су све људи спремни да учине - прича огорчено Мустићева.

Она је шест година радила у продавници "Ресан", у којој је била пријављена на неодређено.

- Чим сам им рекла да сам трудна и да ћу морати на боловање, јер ми је претходна трудноћа, нажалост, завршила спонтаним побачајем, добила сам отказ - наглашава Мустићева.

Ресан јуче није био расположен да говори о овом случају.

- Немам шта рећи о томе и нећу. Све је на суду - био је кратак Ресан.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић истиче да послодавци свакодневно крше права радника, тачније, сваки трећи послодавац оглушује се о закон и кључна радничка права.

- За највећу и сваку осуду је незаконито отпуштање жена у другом стању. Ту је и даље наш систем "нијем" и не чини довољно да би њихова права била заштићена - истакла је Мишићева.

Правна помоћ

Ранка Мишић поручила је свим женама које добију отказ док су на породиљском или трудничком одсуству, да могу доћи у канцеларије Савеза синдиката, гдје ће им обезбиједити бесплатне правне савјете и помоћ.

- Без обзира на то да ли су члан Синдиката или не, нека нам се обрате и помоћи ћемо им - истакла је Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана