Власеничке „Плетисанке“ учествовале у писању колективне приче

Срна
Foto: Срна

ВЛАСЕНИЦА- Ученице првог разреда гимназије Средњошколског центра /СШЦ/ "Милорад Влачић" из Власенице учествовале су у писању колективне приче под називом "Остаће онаква, сасвим довољна", у оквиру пројекта "Умрежавање књижевношћу", који организује Филозофски факултет из Ниша у оквиру Недеље департмана за србистику.

У писању колективне приче учествовале су ученице Наталија Сушић, Александра Лазић, Николина Пустивук и Хелена Стевановић, уз подршку ментора и професора српског језика и књижевности Татјане Голијанин.

"Сарадња са Филозофским факултетом из Ниша траје двије године и била нам је част да учествујемо у овом великом пројекту, са школама из Београда, Крагујевца, Ниша, Прокупља, Добоја, са Цетиња и многих других", изјавила је Голијанинова новинарима.

Голијанинова је рекла да су ученице из Власенице наступиле у пројекту под именом "Плетисанке", који су одабрале по мотиву из пјесме Лазе Костића "Међу јавом и међ сном", и да су исплеле причу која је дио колективног аутора, за коју су добиле похвале из Ниша.

"У оквиру пројекта писане су двије приче, ми смо писале прву, а биле смо у екипи коју је чинило 18 тимова састављених од 61 ученика, 17 професора и три студента србистике. Добили смо редослијед писања и свој датум за писање наставка приче", навела је Голијанинова.

Она је појаснила да су за писање приче и прављење радионице имали 24 часа и да сваки аутор пише ново поглавље дјела, надовезујући се на задати заплет и пратећи судбину ликова дате приче.

Голијанинова је рекла да је колективна прича под називом "Остаће онаква, сасвим довољна", објављена на блогу умрежавање књижевношћу, а да ће у марту изаћи из штампе и бити пласирана на сва говорна подручја српског језика.

Она је захвалила директору власеничког школе Пајисији Петровићу и колегама који су их подржавали од почетка учешћа у пројекту.

Ученица Наталија Сушић пренијела је да је њен тим учествовао у писању прве приче и да су били седми.

"Имали смо могућност да уводимо нове ликове, али смо одлучили да се радња нашег дјела заснива на главним ликовима Ијану и Најди, уводећи неколико криминалистичких момената. У причи смо помињали и орхидеју због њене симболике", напоменула је Сушићева.

Гимназијалка Николина Пустивук је рекла да је ово једно ново искуство, које је било вриједно рада и труда и да ће наставити да остварује добре резултате, по којима је њихова школа позната.

Ученица Александра Лазић захвалила је професорици Голијанин што су кроз овај пројекат доживјели ново искуство и на најбољи начин промовисали своју школу.

Једна од власеничких "Плетисанки" Хелена Стевановић каже да је било тешко, али и забавно писање приче уз подршку професорице и да би поново учествовала сличном пројекту када би јој се указала прилика.

Свој дио приче "Плетисанке" из Власенице завршиле су реченицом: "Има много орхидеја на овом свијету, али мораш пронаћи ону једну, своју. Само тако ћеш остати вјечно млад".

Средњошколски центра "Милорад Влачић" учествовао је и у другим пројектима које је организовао Филозофски факултет из Ниша, попут онлајн радионице "Делија девојка-јунакиња и ратница у свету народне епске поезије", за које је 16 ученика добило сертификате.

Професорица Голијанин, учествоваће у фебруару и на научној конференцији Филозофског факултета у Нишу на тему "Његовање културе сећања по узору на јеврејско проучавање Холокауста", што ће бити велики корак за власеничку школу, да се за њу чује и ван граница Републике Српске и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана