Власеничани кренули за Грчку, на премијеру филма "Спасавање прекинутог дјетињства"

СРНА
Власеничани кренули за Грчку, на премијеру филма "Спасавање прекинутог дјетињства"

ВЛАСЕНИЦА - Петоро Власеничана, међу којима је учитељица Ковиљка Ђуровић, присуствоваће у сриједу, 16. октобра, премијери документарног филма "Спасавање прекинутог дјетињства: Тинос - 30 година послије", којим се исказује захвалност грчком народу и становницима острва за несебичну подршку и уточиште које су пружили дјеци из Републике Српске током 1994. године.

Власеничани су вечерас отпутовали у Београд, одакле ће авионом одлетјети на грчко острво, а учитељица Ђуровић рекла је Срни да су Грци прије 30 година пријатељски и раширених руку дочекали 90 дјеце и пет просвјетних радника из Републике Српске као да су род најрођенији.

"Вежу нас нераскидиве везе са Грцима. Они су према нама били пуни поштовања, љубави. То се не може заборавити. Када вам неко пружи руку у најтежим тренуцима тај је пријатељ за вијекове", истакла је Ђуровићева, присјећајући се дана у Грчкој када је Србима на овим просторима било најтеже.

Она је нагласила да су се у годинама које су биле трауматичне за Србе Грци показали као дивни људи, пуни љубави, који надасве воле Србе, и да се нада да ће бити прилике да им узврате тако што ће их једног дана угостити у свом граду.

Власеничане је у име општине Власеница, која је финансијски подржала одлазак у Грчку, испратио их је и срећан пут пожелио предсједник Скупштине општине Горан Ђурић.

Он је рекао Срни да је вечерас био у прилици да чује колико су и након 30 година снажне емоције учитељице Ђуровић када говори о грчким пријатељима, као и да ће општина и убудуће подржавати овакве догађаје.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић упутио је позивно писмо администрацији острва Тинос, са жељом да се пријатељски односи формализују потписивањем споразума, меморандума, да се успостави сарадња и да узврате посјетом општини Власеница.

Документарни филм "Спасавање прекинутог дјетињства: Тинос - 30 година послије", који је емотивна прича о пријатељству грчког и српског народа прожета емпатијом, љубављу и солидарношћу, снимљен је поводом 30 година од боравка 90 дјеце и пет учитељица из Власенице, Братунца, Скелана и Сребренице на грчком острву Тинос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана