Власеница: Сутра меморијални скуп захвалности дервентским јунацима

Срна
Власеница: Сутра меморијални скуп захвалности дервентским јунацима

ВЛАСЕНИЦА - У Власеници ће сутра бити одржан меморијални скуп поводом 27 година од страдања 15 бораца дервентске бригаде Војске Републике Српске у нападу припадника такозване Армије БиХ у рејону села Церска.

Погинулим херојима биће служен парастос у Цркви Светих Петра и Павла у Власеници, а потом ће учесници меморијалног скупа посјетити Спомен-собу и прислужити свијеће испред мермерне спомен-плоче погинулим Дервенчанима на Војничком гробљу у Власеници.

У мучком нападу муслиманских екстремиста у рејону села Церска 9. марта 1993. године погинули су Борко Новић, Дражен Бојанић, Јанко Марић,  Милош Миланковић, Митар Поповић, Мирко Давидовић, Слободан Давидовић, Жељко Дујаковић, Винко Демировић, Расим Мехмедовић, Мирсад Мујачић, Недељко Драгојловић, Миладин Удовичић, Недељко Ђекић и Петар Чолић.

Предсједник Борачке организције општине Власеница Миле Симанић изјавио је Срни да је 9. март, један од најтужнијих датума у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату на подручју Власенице и да ће херојство страдалих бораца из Дервенте ова општина вјечно памтити.

"Дошли су овдје да нам помогну, да заједно одбранимо српске просторе од подивљалих екстремиста. Ова општина и овај народ дугују им вјечну захвалност", поручио је Симанић.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је Срни да су Срби страдали у свим ратовима, само зато што су бранили своја огњишта и оно што је њихово и због тога је веома важно да српски народ остане окупљен и јединствени, јер само тако може да опстане на овим просторима.

Предсједник Борачке организације општине Дервента Боро Добриловић изјавио је Срни да је обавеза свих да се жртва дервентских бораца никада не заборави.

Чињеница да је међу погинулима херојима било и припадника бошњачке националности, каже он, потврђује да су ти борци били на правој страни и борили се за правду и слободу.

"Деветог марта навршиће се 27 година од страдања 15 наших сабораца, који су заједно са власеничким борцима на овим просторима оставили своје животе за слободу. Ми сваке године, заједно са породицама погинулих бораца, долазимо из Дервенте у Власеницу прве суботе у марту да одамо почаст нашим суграђанима, храбром борцима Војске Републике Српске", рекао је Добриловић.

Припадници 327. моторизоване бригаде ВРС из Дервенте борили су се у отаџбинском рату на ратиштима широм Српске, од Власенице, Милића, па до сарајевског и западно-крајишког ратишта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана