Власеница: Разговори са УИС о новим студијским програмима

Срна
Foto: Срна

ВЛАСЕНИЦА- Универзитет Источно Сарајево ускоро би могао да понуди нове студијске програме у Власници гдје већ има Шумарски факултет, а ускоро се очекује и отварање студентског дома, речено је данас на састанку представника Универзитета и локалне заједнице.

Ректор Универзитета Милан Кулић рекао је да имају сагласност начелника општине Мирослава Краљевића и његових сарадника, те да ће у наредном периоду то конкретизовати.

Кулић је рекао да општина Власеница кроз различите програме и видове помоћи посвећују пажњу Шумарском факултету и да је њихова обавеза да сарађују са општинама у којима се налазе чланице Универзитета Источно Сарајево.

Декан Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Весна Милић је рекла да студенти имају одличне услове у Власеници и да се у наредном периоду очекује отварање студентског дома.

Она је навела да тренутно на Шумарском факултету студирају студенти из Хрватске, Црне Горе, Србије и БиХ, те да је важно за будуће студенте да је уведено дуално образовање и да дио практичне наставе обављају у Шумском газдинству.

"Сви студенти који су из других земаља добили су стипендије општине Власеница. На тај начин је направљена стимулација да не буду стипендирани само студенти из Републике Српске, да се олакша и другима да имају одличне услове", изјавила је Милићева новинарима.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Стефан Слијепчевић изјавио је да имају одличну сарадњу са начелником Краљевићем за кога је рекао да ради да се услови побољшају и да се привуче одређен број студената из окружења.

"Задовољство је што је руководство општине Власеница извршило истраживања и одслушало потребе тржишта рада и да ће на основу чињеницама да се крене у реализацију нових студиских програма. Драго ми је што се овдје спроводи дуално образобвање јер то је будућност високог образовања", изјавио је Слијепчевић.

Начелник Краљевић рекао је да је тематика била дрвопрерада и одређени студијски програми, гдје су испунили све услове и очекују разумијевање ресорног министарства и подршку Владе.

Он је додао да Власеница има све услове да организује нове студијске програме, да има простор гдје се гради студентски дом, и да су удаљени око 40 километара од границе са Србијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана