Станове добило 20 избјеглих и расељених породица у Власеници

Срна
Станове добило 20 избјеглих и расељених породица у Власеници

ВЛАСЕНИЦА - У Власеници је 20 избјеглих и расељених породица добило станове у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, који је реализован уз помоћ Европске уније, а вриједност пројекта је око 1.500.000 КМ.

Уговоре са корисницима станова у насељу Топлик потписао је начелник општине Мирослав Краљевић.

“Драго ми је видјети људе који су на лицима показали срећу јер су послије много година ријешили стамбено питање. Моја захвалност је према Влади иинституцијама Републике Српске и министарствима на нивоу БиХ”, рекао је Краљевић новинарима.

Он је навео да је у наредном периоду потребно ријешити прилазне путеве, уредити простор око зграде.

Краљевић је додао да се са Владом Републике Српске договара наставак рјешавања питања стамбеног збрињавања породица расељених лица и да на том простору буде подигнуто још 50 станова.

Он је навео да је тренутни власник станова општина Власеница, а да корисници плаћају симболичних 10 КМ за мјесечну закупнину, али да ће се временом промијенити та одлука, како би корисници у будућности имали право откупа.

Краљевић је најавио да ће 21. септембра званично отворити и уселити зграду полиције и да ће тиме добити слободан објекат који ће послужити за рјешавање питања смјештаја петнаестак породица.

Он је подсјетио да је у Власеници 2013. године било 120 расељених и избјеглих породица које нису биле стамбено збринуте, а да је сада 85 породица које немају рјешено стамбено питање.

“Дајемо увјерење да ћемо у најскоријем периоду за годину-двије ријешити и остале породице које нису стамбено збринуте”, рекао је Краљевић.

Једна од корисника који су добили стан је Гроздана Зорановић, која је 1992. године избјегла са четворогодишњим дјететом из села Вучинић у општини Кладањ, захвалила је начелнику Краљевићу што је успјела да добије кров над главом.

“У Кладањ кад одемо све је зарасло, нема повратка”, рекла је Зорановићева.

Међу овим корисницима је Раденко Пелемиш из села Пелемиши у општини Кладањ који је избјегао у Власеницу 1992. године, а до данас је користио алтернативни смјештај.

“Са петочланом породицом много пута сам се селио по Власеници. Захваљујем предсједнику Владе Републике Српске, донаторима, као и свима који су радили на овом пројекту. Посебно хвала Краљевићу и његовим људима”, рекао је Пелемиш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана