Власеница: Потписан меморандум о европартнерству

Срна
Власеница: Потписан меморандум о европартнерству

Власеница - Начелници општина Власеница Мирослав Краљевић и Сребреница Младен Грујичић и предсједник Европског покрета у БиХ Предраг Праштало потписали су данас Меморандум о европском партнерству ове двије општине са тим покретом.

Меморандум је потписан у оквиру конференције о теми "Улога локалних заједница и привредног сектора у ЕУ и БиХ", одржане у Власеници, на којој је учествовао и политички савјетник Делегације ЕУ у БиХ Олаф Дојзен.


Он је рекао новинарима да је потписивање Меморандума позитиван сигнал, али и показатељ да се ЕУ приближава локалним срединама, гдје се, у суштини, и одвија живот.

"Не само да постоји обавеза политичких лидера на челу земље да воде ка европским интеграцијама ову земљу, већ је ово и позитиван сигнал који указује да се све ово може дешавати и на нивоу општина. Позивамо и друге општине да се прикључе овом процесу", навео је Дојзен.

Начелник Власенице Мирослав Краљевић нагласио је да је потписивање Меморандума за ову општину важан догађај.

"То је начин и показатељ у ком правцу Власеница од данас жели да иде. Желимо да од Власенице направимо отворен град. Желимо да промијенимо слику о Власеници, да она отвори врата инвеститорима и да тражимо партнере који ће нам помоћи да се развијамо", истакао је Краљевић.

Начелник Сребренице Младен Грујичић рекао је новинарима да је та општина опредијељена за европски пут и да је Меморандум корак у том правцу.

"Ово је дошло као позитивна прича коју треба да наставимо и сматрамо да ће ово само допринијети економском развоју Сребренице. Морамо да се повезујемо, да отворимо своја врата према свима и да нађемо начин да би привукли инвеститоре", додао је Грујичић.

Праштало је изјавио да потписивањем Меморандума Европски покрет у БиХ практично заокружује регију Бирач као партнера у процесу европских интеграција.

"Европа и ЕУ је субјективитет који огроман значај даје развоју локалне заједнице, која је носилац друштвеног развоја. Сви друштвени токови потичу из локалне заједнице и ако она није снажна не можемо очекивати ни да ентитети, односно држава буде јака и успјешна", рекао је Праштало.

У Власеници су данас организоване три панел-дискусије са представницима локалне заједнице и пословног сектора, школски час о ЕУ у амфитеатру Шумарског факултета, те сусрет са преставницима цивилног сектора.

Учесници скупа, који је организовао Европски покрет у БиХ на иницијативу општинских власти, посјетили су и власеничко предузеће "Бук-пром", као један од успјешнијих привредних субјеката у тој општини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана