Власеница: Концерт и изложба корисника Цeнтара за ментално здравље

Срна
Власеница: Концерт и изложба корисника Цeнтара за ментално здравље

Власеница - У Власеници је данас приређена трећа изложба мандала на тему "Срећа и здравље" и концерт у коме су учествовали и корисници Центра за ментално здравље из овог мјеста.

Изложба и концерт организовани су у сарадњи Центра за ментално здравље са организацијом "Креа тера" из Сребренице која већ годину дана сарађује са власеничким центром и организује музичке радионице са корисницима, односно особама које су због свог здравственог стања на маргинама друштва.


Психолог Милада Кондић из власеничког центра каже да нису били свјесни колико музичке терапије могу помоћи пацијентима.

"Захваљујући музичкој и умјетничкој терапији долазимо до видних позитивних резултата у раду са пацијентима који редовно на радионицама учествују у музичким програмима, и то доприноси побољшању њиховог здравственог стања и расположења при дружењу", истиче Кондићева.

Музичке и умјетничке радионице одржавају се два пута мјесечно и данас су представљене пјесме и радови у оквиру тих радионица.

"Данашњи програм је дио репертоара који смо припремили и изводимо са корисницима овог центра. Пацијенти се овако опуштају и релаксирају, постају равноправни у друштву и посвећује им се пажња", рекао је представник "Креа тере" Здравко Николић, вођа музичких радионица.

На изложби су представљени ликовни радови корисника сребреничког Центра за ментално здравље и дјеце из Сребренице и Скелана, чланова "Креа тере" израђени стилом мандала.

Мандала је стил цртања и умјетничког изражавања у кругу, а значи и "цијели свијет" и "магични круг" или "центар свемира у коме бораве потпуно пробуђена бића" и присутна је у скоро свим културама.

Организација "Креа тера" у Сребреници дјелује од 2008. године и прва је организација која се бави експресивном терапијом организовањем музичких радионица за дјецу и одрасле.

Након Сребренице и Скелана ово је трећа ликовно-музичка предства коју је "Креа тера" приредила са корисницима центара за ментално здравље./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана