Владо Глигорић: У Челинцу створени сви услови за пристојан живот

Данијела Бајић
Владо Глигорић: У Челинцу створени сви услови за пристојан живот

Све што је потребно за миран, безбједан и пристојан живот у Челинцу је надохват руке, а свакодневница грађана знатно је олакшана унапређењем путне, водоводне и електромреже. Тај напредак пратила је градња и реновирање школских, као и објеката здравствене и социјалне заштите, али и друштвених домова, чиме је додатно смањена разлика између живота у граду и на селу.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” начелник општине Челинац Владо Глигорић и додао да је доста урађено и на јачању привредне заједнице.

- Позитивна тенденција се види и у резултатима које остварује челиначка привреда. У посљедње вријеме охрабрује интензивирање станоградње, као и производно-пословних објеката, а Челинац постаје средина у коју долазе и људи из других локалних заједница да живе и раде - казао је Глигорић.

ГЛАС: Колико износи буџет општине? За које намјене се издваја највише новца?

ГЛИГОРИЋ: Првобитно усвојени буџет општине за ову годину износио је 13,2 милиона КМ, да би се крајем маја приступило изради ребаланса у износу од 18,9 милиона КМ. У тај износ урачунат је инвестициони кредит од пет милиона марака, који је намијењен бројним инфраструктурним пројектима, као и грантовно-кредитна средства Европске инвестиционе банке намијењена за изградњу водоводне мреже. Иако увијек има простора за надоградњу, морам нагласити да смо приликом планирања буџета за ову годину, као и раније, настојали да обухватимо све сегменте живота и све категорије становништва, од новорођенчета до пензионера. Буџет је социјално-развојног карактера и највећа издвајања иду управо за накнаде из домена социјалне заштите, инфраструктурне пројекте, али и издвајања у домену предшколског васпитања.

ГЛАС: Које пројекте тренутно реализујете и шта планирате у наредном периоду?

ГЛИГОРИЋ: Ушли смо у један озбиљан инвестициони циклус вриједан 11 милиона КМ. Приоритет је снабдијевање водом те су и ових дана у току радови на изградњи водовода пете висинске зоне у насељу Скатавица и проширење градске водоводне мреже у мјесној заједници Бабићи. Поред тога у свим мјесним заједницама шири се путна мрежа. Ту је и наставак изградње, уређења и опремања друштвених домова, изградња трибина на стадиону “Тукови”. Што се тиче планова, ријеч је о широком спектру активности и нисмо заборавили ниједну мјесну заједницу. Стратешки циљеви су безбједнији и лакши приступ Бањалуци, унапређење градске канализационе мреже, изградња градског трга и парка, а дугорочно и изградња заобилазнице магистрале. Такође наставићемо са регулацијом и уређењем корита ријека и изградње новог моста који повезује спортско-рекреациону зону и насеље Житњак. У плану је и јачање капацитета комуналних предузећа.

ГЛАС: Колико општина помаже породицама, младима и на који начин? ГЛИГОРИЋ: Настојимо да створимо што боље услове за наше најмлађе суграђане од рођења, преко вртића до школовања и запослења. У ту сврху у буџету имамо ставке као што су једнократна новчана издвајања за свако новорођенче и за склапање брака, подршка асистираној репродукцији, као и финансирање и суфинансирање боравка малишана у јавном и приватним вртићима. Средства издвајамо и за подршку родитељима при куповини уџбеника од петог до деветог разреда, за стипендирање ученика и студената, суфинансирање превоза ученика, помоћ вишечланим породицама, подршку омладинским пројектима и омладинском активизму уопште. Кад се то све узме у обзир, подршка је тешка близу 400.000 КМ.

ГЛАС: У којем правцу Челинац иде када је у питању подршка привреди и предузетништву?

ГЛИГОРИЋ: У границама својих могућности и капацитета буџета локална каса има могућност да ставком од 50.000 КМ подржи почетничке бизнисе, гдје физичка лица која се налазе на евиденцији бироа могу да региструју и отворе своју пословну дјелатност. Кроз локални програм смо створили предуслове да их подржимо у износу до 5.000 КМ по регистрованој радњи. То су предузетници који су регистровали свој бизнис у посљедњих годину дана. Такође фокус је на омладинском предузетништву, гдје смо заједно са Фондацијом “Мозаик” обезбиједили одређене програме за лица до 30 година која покрену пословну дјелатност. Све то даје одређене ефекте. Велики број регистрованих радњи је опстао на тржишту, људи су се запослили или самозапослили у тим програмима. Активних тражилаца посла на бироу у Челинцу тренутно је испод 380, што је далеко мање у односу на раније. Подршка привреди огледа се у мјерама и олакшицама које се односе на одгођено плаћање по основу грађевинске дозволе, релативно ниске цијене уређења градског грађевинског земљишта, најнижу стопу пореза на непокретности законом дозвољену, али и на израду просторно-планске документације у сарадњи са привредницима, потенцијалним инвеститорима и заинтересованим групама грађана. Поред тога ту је и програм подршке пољопривреди вриједан 80.000 КМ.

Понос

ГЛАС: Када погледате вријеме и резултате рада иза Вас, на шта сте посебно поносни?

ГЛИГОРИЋ: Поносан сам на све што чини живот у нашој општини. Челинац посљедњих неколико година биљежи тренд озбиљног развоја у свим сегментима и заиста је постао једно лијепо мјесто за живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана