Владика Сергије: Заштитимо Уну од људске похлепе

Срна
Владика Сергије: Заштитимо Уну од људске похлепе

МАРТИН БРОД - Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије позвао је оне који одлучују у Хрватској и БиХ да дигну глас против градње мини-хидроелектране на извору ријеке Уне и стану на пут безумљу које уноси немир.

Владика Сергије је навео да је посљедњих седмица актуелизовано питање заштите врела Уне, једне од најљепших ријека свијета, која је, како каже, напојила својом водом, али и љепотом, бројне генерације предака.

-Неком је пало на памет да Уне гради оно што се градити не може, не смије и не треба - рекао је епископ Сергије.

Владика бихаћко-петровачки је указао да свијет постаје све окрутнији, а оно што је Господ несебично даровао, на благословено кориштење, људска похлепа покушава угрозити, обешчастити и учинити сасвим супротним од онога што по својој природи јесте.

-Природа је наше земаљско станиште, које смо дужни сачувати за будућа покољења, за оне што ће тек доћи, а оно што смо добили, не својом заслугом, требамо сачувано предати нашим насљедницима", поручио је владика Сергије.

Он је навео да се врело Уне налази свега неколико километара од манастира Рмањ, те да је стога дужан упозорити, упознати и скренути пажњу свима који о нечему одлучују, како у Хрватској тако и у БиХ, да дигну свој глас и покушају стати на пут безумљу које уноси немир.

Владика је подсјетио и да је прије непуне три деценије српски народ протјеран са обје стране горњег тока Уне, а сад га се покушава заплашити и понизити, тако да је борба за очување врела Уне истовремено и борба да Срба буде тамо гдје их је одувијек и било.

-Зато је важно да гласно, јасно и без страха заштитимо ријеку која је нашим прецима и нама, била и остала, симбол љепоте, слободе и Божије љубави - поручио је владика бихаћко-петровачки Сергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана