Владика Сергије: Мркоњић Град град страдалник и херој

Срна
Владика Сергије: Мркоњић Град град страдалник и херој

МРКОЊИЋ ГРАД - Мркоњић Град је истински страдалник овог времена, али и град херој у којем је живот надвладао смрт, а вјера - сумњу, рекао је Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије на академији поводом Дана ове општине установљеног у знак сјећања на 4. фебруар 1996. када су се њени становници вратили на своја огњишта послије петомјесечног избјеглиштва.

“Сабрали смо се на академији да се присјетимо заједнички проживљене несреће и да себи и другима поновимо давно изречену истину да све можемо када смо заједно и да нема тог искушења које нисмо у стању заједнички пребродити - слогом, вјером и љубављу”, рекао је владика Сергије у бесједи.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, који је био начелник ове општине, подсјетио је присутне на то да је доносио многе одлуке, али да је посебно поносан на одлуку да 4. фебруар буде Дан општине Мркоњић Град.

“Сасвим сам сигуран да је то датум без којег не би било више овог града. Ако икад заборавимо да се наш град поново створио 4. фебруара, онда ћемо изгубити себе и идентитет. Наша је обавеза да дјецу која не памте слике разореног града подсјећамо у какав су се град наши људи вратили”, поручио је Тегелтија.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је да је Дан општине прилика за присјећање на страдале, али и за сумирање резултата рада из прошле године.

“У прошлој години смо имали 3.974 запослена лица, а то је највећи број од 2010. године. Уложено је око 2,5 милиона КМ у разне капиталне пројекте и трудили смо се да обухватимо различите сфера живота”, навела је Аничићева.

На свечаној академији повељама општине награђени су заслужни појединци и колективи.

Повељу почасног грађанина општине Мркоњић Град са златним симболом општине за изузетна дјела добили су предсједник Србије Александар Вучић, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и ватерполисти Душко и Гојко Пијетловић.

Повељу општине Мркоњић Град са златним симболом општине за изузетна остварења добили су предузеће за прераду дрвета “Искра МГ” и италијанска фирма за производњу дрвених дијелова за столице “Провуд”.

Повељу заслужног грађанина општине Мркоњић Град са златним симболом општине добио је привредник Мирослав Пекез.

У умјетничком дијелу програма учествовали су Српско пјевачко друштво “Јединство”, глумица Љиљана Благојевић и Дјечији хор “Мали принц” из Мркоњић Града.

Свечаности у Културном центру “Петар Кочић” присуствовали су потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић и начелници сусједних општина.

У Мркоњић Граду откривена је једна од највећих гробница у Републици Српској у протеклом рату у којој је пронађено 181 тијело, а у мањим гробницама још 176 тијела цивила.

Током 117 дана хрватске агресије порушено је и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ. Иако се зна ко су починиоци, за злочине у Мркоњић Граду нико није одговарао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана