Владика Јефрем освештао новоизграђени храм у Равницама

Срна
Владика Јефрем освештао новоизграђени храм у Равницама

НОВИ ГРАД - Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем освештао је данас новоизграђени Храм Светог великомученика кнеза Лазара у Равницама код Новог Града.


Владика Јефрем је у пригодној бесједи рекао да су Равнице и околина јединствени по ријеци Уни и Поуњу, крају који пружа све неопходно за живот достојан човјека.

-Изградњом храма ово мјесто је добило свој печат. Сада и они који само пролазе виде да овдје живе Срби православни који поштују своју вјеру и своју цркву - рекао је он.

Епископ Јефрем је рекао да је градња храма завршена упркос потешкоћама, захваљујући помоћи вјерника и институција.

-Данас тешко да би се нешто вриједније могло десити у овом дијелу Поуња осим освештања овог храма. Ово је зборно мјесто свих који овдје живе и оних који су из разних разлога морали да оду. Овдје је њихова духовна заједница - истакао је владика Јефрем.

Према његовим ријечима, Парохија пољавничко-равничка је обновљена и у Пољавницама ће бити изграђен храм и парохијски дом.

Владика Јефрем је уручио захвалницу Гојку Ковачевићу из Равница, који живи у Београду, а коме је припала част да због заслуга у изградњи буде кум храма.

Захвалница је уручена и Анђелку Граховцу из Равница који живи у Бањалуци, коме је због личног ангажмана припала част да буде кум иконостаса.

Владика Јефрем одликовао је јереја Небојшу Њежића, пароха Парохије пољавничко-равничке, правом ношења црвеног појаса.

Након чина освештања и Свете архијерејске литургије припремљен је културно- умјетнички програм који су извели чланови Културно-умјетничког друштва „Уна“ Нови Град, а потом је услиједио свечани ручак.

Изградњу храма помогли су вјерници, општина Нови Град, Министарство за борачко-инвалидску заштиту, Секретаријат за вјере у Влади Републике Српске те Секретаријат за избјегла и расељена лица.

Темеље Храма Светог великомученика кнеза Лазара у Равницама епископ Јефрем освештао је 2011. године, а звона у новембру 2017. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана