Владика Фотије служио парастос палим српским херојима

Срна
Foto: Срна

ПЕТРОВО- Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је данас у манастиру Светог Николе на Озрену, у присуству највиших званичника Републике Српске, парастос српским борцима од Косовског боја до данас.

Парастосу су присуствовали српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, умировљени епископ средњеевропског Константин, те командант Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ Сретен Милошевић.

Међу окупљеним су и генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић, те војни аташе у Амбасади Русије.

Обиљежавању Видовдана на Озрену присуствују и малишани из Зубиног Потока који бораве у Петрову у оквиру пројекат "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов, те начелник петровске општине Озрен Петковић.

Међу окупљени су и представници Срба у заједничким институцијама, као и организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те политичког, вјерског и јавног живота.

У наставку обиљежавања Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука очекује се ломљењ славксог колача и обраћања званичника.

Централна манифестација поводом Видовдана почела је Светом архијерејском литургијом.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана