Владика Атанасије волио народ и био инспирација другима

Срна
Владика Атанасије волио народ и био инспирација другима

ТРЕБИЊЕ - Блаженопочивши владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије имао је велику љубав према народу, посебно према дјеци, и био је човјек који је мијењао ствари и био инспирација другима, рекао је вечерас у Требињу архиепископ катарски Макарије.

“Имао је дух слободе и спонтаности који су други слиједили. Знао је шта хоће и познавао изазове живота, уводећи промјене”, истакао је архиепископ Макарије на другој вечери посвећеној владики Атанасију под називом “Христос земља Живих”.

Архиепископ Макарије подсјетио је да је владика Атанасије напустио богати Банат и Србију и дошао у Херцеговину да помогне народу чим је на овим просторима почео рат, прије више од 30 година.

Архиепископ Макарије је напоменуо да је владика Атанасије и на својим бројним предавањима као даровит говорник и на литургијама био инспирација људима и увијек имао неку поруку кроз све што је радио, па и кроз фудбал који је често играо са студентима и кроз шале.

Игуман манастира Симонопетре отац Јелисеј, сјећајући се владике Атанасија, рекао је да у Грчкој, гдје је владика био на постдипломским судијама од 1964. године, траје њихово дивљење и љубав према његовој личности, која је доносила унутрашњу обнову.

“Слушали смо о том чувеном човјеку који је дошао у Атину. Доносио је препорођујући дух слободе и чист ваздух и зато смо га слиједили”, рекао је отац Јелисеј, истакавши да је владика Атанасије водио прави монашки живот за цркву.

Он је говорио и о великом пријатељству владике Атанасија са старцем Емилијаном са Метеора, за које је рекао да су имали идентичан дух и ништа нису радили за себе, него за друге, доносећи радост Јеванђеља.

Отац Атанасије Циаусис истакао је да је тешко описати владику Атанасија, који је изражавао љубав према цркви на све начине.

“Толико је знао Библију и светоотачко предање, а све с циљем да се сачува хришћанско предање и да га преда нама. Када је говорио о светим оцима имали смо осјећај као да је малоприје разговарао с њима, а најзначајније што је чинио, је да светитељи који су стубови цркве, свима буду разумљиви”, истакао је отац Атанасије Циаусис.

Он је додао да је владика Атанасије у Грчкој учио старогрчи језик 19 сати дневно да би тако могао да тумачи свете оце, подсјетивши да је тамо држао предавања годинама и да су све његове бесједе сада одштампане на грчком језику, као и да је много волио Свету Гору, Метеоре и грчке манастире.

Сесија, названа по књизи коју је владика Атанасије написао на грчком језику, одржана је у оквиру тродневног сјећања поводом двије године од упокојења владике у Требињу 4. марта 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана