Владика Андреј: Порука заједништва и солидарности

Тањуг
Владика Андреј: Порука заједништва и солидарности

БЕЧ - Епископ аустријско-швајцарски Српске православне цркве (СПЦ) Андреј упутио је поруку заједништва и солидарности вјерницима у Аустрији, Швајцарској, Италији и на Малти, и указао да ће, ако се од средине маја дозволе јавна богослужења у Аустрији, то бити уз ограничен број људи у односу на број квадрата у храму.

“Свјесни смо да све мора ићи постепено како се жар вируса опет не би распалио, да се и надаље држимо мјера опреза јер може поново да се разбукти. Ако се у Аустрији од средине маја дозволе јавна богослужења, под безбједоносним прописима у заштити човјековог здравља, и убудуће би наша епархија била у сагласности са експертима који препоручују најважније правило: да свуда држимо одстојање”, истиче се у поруци.

Владика је нагласио да се српски вјерни народ током ускршњих празника показао као народ јаке вере и културе одговорности према нама и према друштву, да сви имамо разумјевања за изненадно строге мјере заштите у нашим светим храмовима, што је постало један од пресудних фактора да сви заједно сузбијамо епидемију и да се вирус теже преноси.

“Сагласно с државним и здравственим службама и поштујући најдобронамјерније препоруке и упутства која налаже струка, наше храмовне управе, по српском принципу чојства и јунаштва, савјесно су водили рачуна о мерама да се несебично излази у сусрет благочестивом народу у овом периоду док траје овај ванредни режим”, навео је владика.

Он је додао да је епархија је донијела низ мјера и одлука о начину рада и дјеловања при храмовима током ванредног стања и да проглашењем ванредног стања Црква и храмови нису обустављали свој рад.

“Напротив, свештенство и црквени одбори се осјећају као да су управо сада на испиту, да појачамо своје молитве Богу и да се милосрђем и човјекољубљем жртвујемо за оне који су у опасности”, указује се у поруци.

Владика Андреј је навео да у његовој епархији међу свештенством и вјерницима нема жртава нити има случајева да су њени вјерници у Аустрији, Швајцарској, Италији или на Малти примљени у болницама због инфекције од заразе корона вирусом”.

“Овај жути картон од природе, као израз бриге и старања Божијег о човјеку, може да буде нови почетак, вријеме промишљања, да се учимо на грешкама и покајнички се суочимо са манама система живота. Оно што је најбитније јесте да будемо бољи и да цјенимо живот и вриједности живота на другачији начин”, подвукао је владика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана