Сајам завичаја у Новом Саду окупио 100 излагача

Милијана Латиновић
Сајам завичаја у Новом Саду окупио 100 излагача

НОВИ САД - Сиреви, ракије, пекмез од дрењка, хељдино брашно, вунене чарапе и народне ношње, само су дјелић завичаја који је 100 излагача представило данас у Новом Саду на традиционалном Сајму завичаја.

Манифестацију која се одржава трећи пут, а која има за циљ да повеже и унаприједи сарадњу институција, организација и завичајних удружења из Србије и региона организовао је војвођански Фонд за избјегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону. Излагачи који су се у Војводину сјатили са свих страна, од Крајине и Далмације до Румуније и Мађарске на штандовима су представили завичај.

Сајам је отворио директор Фонда Душко Ћутило који је раније "Гласу" рекао да је ова манифестација покренута 2019. године с циљем очувања и богате културне баштине српског народа, кроз очување и промоцију традиције, обичаја, језика и културе.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић најавио је да ће Влада Војводине на наредној сједници донијети одлуку о суфинансирању изградње производних погона у општини Милићи у Републици Српској, пројекту чија је укупна вриједност 500.000 евра.

- Део средства за реализацију тог великог пројекта у Милићима определиће Покрајинска влада, а део Влада РС  - рекао је Софић.

У "Мастер" хали су се окупили и бројни Петровчани, Дрварчани, Граховљаци како они који су се вратили на огњишта, тако и они који кроз разна удружења у Србији чувају сјећање на завичај и претке.

Директор Центра за подршку повратницима у Унско-сански кантон (УСК) Немања Давидовић истакао је за "Глас Српске" да је лијепо бити са Петровчанима који су у расијању од 50-их година прошлог вијека.

- Удружења Петровчана представљају на Сајму производе из домаће радиности, сир, мед, вунене чарапе и све оно што представља наш завичај и традицију која се преноси с кољена на кољено – рекао је Давидовић који је и предсједавајући Скупштине општине Босански Петровац. Нагласио је да је Сајам добра прилика за јачање сарадње међу завичајним удружењима.

Сајам остаје отворен данас до 20 часаова, а улаз је бесплатан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана