Влада РС помогла изградњу куће за Врејиће из Српца: Нови дом добили за свега 28 дана

Дејан Јовичић
Влада РС помогла изградњу куће за Врејиће из Српца: Нови дом добили за свега 28 дана

СРБАЦ - Шесточлана породица Раденка и Биљане Врејић из Горњих Срђевића дочекаће зиму у топлијим просторијама након што им је изграђена нова кућа уз финансијску помоћ Владе Републике Српске.

Врејићи су живјели у трошном домаћинству, а нова кућа површине 74 квадратна метра располаже са три собе, дневним боравком, кухињом и оставом. Од изградње темеља до покривања куће прошло је свега 28 дана.

Кључеве новог дома Врејићима је уручила министарка финансија РС Зора Видовић, која је рекла да је пресрећна што су овој породици омогућили квалитетнији живот.

- Наша намјера је да кроз овакве видове помоћи задржимо младе у сеоским подручјима и помогнемо дјеци из вишечланих породица да се успјешно школују. Прилика за то биће и јавни позив Владе РС за финансирање градње кућа младим брачним паровима у руралним срединама и самохраним родитељима. Такође ћемо помоћи младима у виду додјеле пластеника и пољопривредне механизације - казала је Видовићева.

Врејићи имају четворо дјеце, а најстарија је Мирјана, која има 22 године, док најмлађи Синиша има свега 15 дана. Отац Раденко захвалио је свима који су омогућили његовој породици да отвори ново животно поглавље.

- Увијек је било и биће добрих људи, што су овим гестом и показали. Немам редовна примања и самостално нисам могао ући у ову инвестицију, јер углавном радим на дневницу у селу како бих прехранио породицу - рекао је Раденко.

Изградњу куће помогла је и општина Србац уз неколико других донатора. Начелник општине Млађан Драгосављевић казао је да ће се локална управа укључити и у опремање куће потребним намјештајем.

- Истински смо посвећени побољшању демографске слике, због чега смо донијели бројне пронаталитетне мјере, од једнократне помоћи за новорођену дјецу у износу од 250 до 1.000 КМ, преко субвенције младим брачним паровима за куповину грађевинског плаца и ослобађање такси на прикључак воде приликом изградње куће, те мјесечне накнаде од 100 КМ за породице са четворо и више дјеце, за шта из буџета издвајамо око 50.000 КМ - рекао је Драгосављевић.

Подршка

Пројекат изградње куће за Врејиће кандидовао је Савјет мјесне заједнице Срђевићи код републичких и општинских институција. 

- Обилазећи вишечлане породице у селу, увјерили смо се да Врејићи живе у најтежим околностима. Планирамо да на сличан начин збринемо још неколико породица, за шта смо добили подршку Владе РС и општине Србац - рекао је предсједник Савјета МЗ Срђевићи Живко Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана