Влада РС: Циљ je квалитетно, транспарентно и ефикасно пословање "Бирча"

Срна
Влада РС: Циљ je квалитетно, транспарентно и ефикасно пословање "Бирча"

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске саопштила је да је закључком о имовини привредног друштва "Бирач" из Зворника одлучивала на основу самоиницијативних понуда, у потпуности у складу са законом, те уз мишљење Правобранилаштва Српске.

У саопштењу се истиче да Влада Српске и овим закључком настоји да обезбиједи квалитетно, транспарентно и ефикасно пословање, сигурна примања запослених, као и укупан напредак привредних субјеката.

"Овим закључком, Влада Српске обезбиједила је адекватан приступ свим самоиницијативним понудама за откуп потраживања републичких институција у стечајном поступку над имовином привредног друштва Бирач, а продужењем рока дата је могућност да и други заинтересовани доставе своје понуде", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У саопштењу се наглашава да је Влада Српске, на приједлог Министарства финансија, учинила све да обезбиједи наплату потраживања, у апсолутном износу.

"Познато је да је у стечајном поступку наплата потраживања достизала евентуално седам одсто, а Влада Српске жели да наплати своја потраживања у апсолутном износу", наводи се у саопштењу.

Из Владе истичу да продајом потраживања Министарство финансија и Влада Српске стварају могућност да се дијелом наплаћених средстава обезбиједи потпуна исплата пензија запосленима у "Бирчу", што није било могуће јер порези и доприноси нису били уплаћивани, као и да се у цијелости измире потраживања према републичким институцијама.

У саопштењу се додаје да је Влада Републике Српске упозната о захтјевима Синдиката металске индустрије и рударства Српске које ће са посебном пажњом размотрити, те разговарати са представницима овог синдиката.

Влада Републике Српске јуче је прихватила понуду привредног друштва "Павгорд" из Фоче у висини од 42.378.785 КМ за откуп потраживања у зворничком "Бирчу", јер се њоме у цијелости измирују потраживања републичких институција.

Влада је усвојила је информацију о достављеним понудама за откуп потраживања републичких институција у стечајном поступку над имовином привредног друштва "Бирач" Зворник и у том смислу једногласно је прихватила самоиницијативну понуду привредног друштва "Павгорд" као најцјелисходнију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана