Вјетар носио цријеп, град уништио кукуруз

Ж. К. - М. В.
Вјетар носио цријеп, град уништио кукуруз

Бањалука - Великом броју становника Лакташа невријеме је причинило значајну штету, због чега су викенд провели радно, покушавајући да је санирају.

Јако невријеме захватило је у суботу велики дио Српске, а најтеже је погођено подручје Лакташа, Градишке, Српца и Прњавора, гдје је испаљено 39 противградних ракета. Јака киша, вјетар и град највеће муке задали су пољопривредницима, а причињена је штета и на стамбеним објектима и електромрежи.

- На подручју Градишке испаљено је 19 ракета, Лакташа 13, Прњавора четири, а у Српцу три - казали су у Противградној превентиви РС.

Највећа штета причињена је на подручју Лакташа, које је захватио градоносни облак ширине 500 метара и дужине седам километара, протежући се од Александровца до Клашница. Олујни вјетар је носио цријеп са кућа, а град величине ораха уништио је пластенике и засаде кукуруза.

- Градоносне падавине су потрајале дуже од пола сата, што је причинило велику штету усјевима, кућама и електродистрибутивној мрежи - кажу у Противградној превентиви.

На имању Остоје Вученовића из Петошеваца код Лакташа од кукуруза су остале само стабљике.

- Било је страшно. Кукуруз је био засијан на три хектара, а невријеме је све поваљало. Не знам шта ћу - каже Вученовић.

Мјештанин Романоваца Томислав Ковачевић каже да је јак вјетар праћен кишом причинио штету на кућама.

- Олујни вјетар дизао је цријеп са кућа и помоћних објеката, а страдали су и пластеници - каже Ковачевић.

Уништен је и семафор на стадиону мјесног друголигаша Лакташа, те покидана ограда на игралишту, а без оштећења није прошао ни дио крова клупских просторија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана