Вјештине предака не препуштају забораву

Љиљана Алексић
Вјештине предака не препуштају забораву

БИЈЕЉИНА - Српско културно-умјетничко друштво (СКУД) “Семберија”, које већ деценијама његује културно насљеђе кроз игру, пјесму и музику, жели да сачува и заборављене вјештине предака, због чега су покренули школу ткања, у којој заинтересовани Бијељинци имају прилику да науче како се израђују ношње и рукотворине.

Ово друштво, које окупља више од 350 чланова, отворило је врата и за ветеране фолклора, а позив за учлањење важи и за оне који не знају да играју и оне који су некада били добри играчи. 

- То је прилика да обнове своје знање. Интересовање је огромно, враћају нам се људи који су жељни игре - каже директорица СКУД “Семберија” Бранка Марковић-Савчић и истиче да им је циљ да направе велико аматерско друштво ветерана фолклора. 

Она је рекла да у “Семберији” функционишу секције народне игре, велики народни оркестар, вокалне етно-групе и соло извођачи, солисти на музичким инструментима и плесна група те позвала све заинтересоване да им се придруже, јер је позив за нове чланове отворен до краја мјесеца. 

- Наша главна активност деценијама је школа народних игара. Уписујемо чланове узраста од седам до 15 година, који након што науче да играју улазе у први ансамбл. Ми то већ дужи период не зовемо секција, већ права школа, а могу рећи и породица - рекла је Марковић-Савчић. 

Она је истакла да сви млади који су се опробали у свирању на неком од инструмента могу да се прикључе великом народном оркестру, наводећи да мјеста има и за оне који немају искуства, али имају жељу да науче да свирају. 

Велико интересовање међу Семберкама пробудила је и поново покренута школа ткања, коју води Цвија Крајишник из Удружења за израду етно-рукотворина “Етно-креатива” при СКУД-у “Ново насеље Јања”. 

- Почели смо да радимо почетком мјесеца, али имамо још два слободна мјеста за оне које су спремне да раде са нама и науче нешто ново, при томе његујући старе занате. Предвиђено је да школа ткања траје шест мјесеци, да би наше чланице биле оспособљене за самостални рад у изради тканих предмета, а у будућности и ношњи за потребе културно-умјетничких друштава - каже Крајишникова. 

Према њеним ријечима, међу полазницама су жене различитог старосног доба, а посебно је важно што има и дјевојака. 

- Све су спремне и вољне за усвајање нових знања. Радионице су бесплатне, а радимо на “стану” са материјалима за израду предмета које је обезбиједио КУД - рекла је она. 

Бијељински СКУД “Семберија” основан је 1954. године, а у протеклим деценијама наступао је на бројним домаћим и међународним фестивалима, гдје је освајао престижна признања. За себе кажу да су бренд који је кроз своју историју обогатио биографије више хиљада чланова. 

 

Бесплатан упис 

Бранка Марковић-Савчић истиче да СКУД “Семберија”, као јавна установа града Бијељина, не наплаћује трошкове учлањења нити чланарине у свим секцијама.

- Желим да поручим нашим суграђанима да дођу да се дружимо, уживамо и постајемо бољи људи - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана