Вјештачка киша спасава усјеве

Милијана Латиновић
Вјештачка киша спасава усјеве

Бањалука - Наводњавање пољопривредног земљишта у Српској увелико заостаје за потребама и могућностима, а према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, свега 1.700 хектара је у систему наводњавања.

До 1990. године овим системом била су обухваћена око 7.262 хектара, од укупно 158.000 хектара погодних за наводњавање.

- Ти системи су сада највећим дијелом девастирани и ван функције и захтијевају комплетну реконструкцију - рекли су у Министарству пољопривреде и додали да има доста мањих парцела које се наводњавају повремено са мобилним системима, углавном тамо гдје се гаји поврће.

- Да би биле повећане парцеле под наводњавањем, Министарство реализује пројекат Свјетске банке вриједан 20 милиона долара. Лани је овим пројектом завршена изградња система на 824 хектара пољопривредног земљишта - рекли су у Министарству и истакли да је у току изградња система на додатних 818 хектара.

- У плану је изградња система на Љубинском пољу на површини од 230 хектара, затим у Братунцу на 488 хектара и Лакташима на 100 хектара. У току је и изградња канала који би воду из Врбаса преводио у канал Осорина и обезбиједио воду за наводњавање око 3.818 хектара - рекли су у Министарству.

Власник фирме "Јелена" из Козарске Дубице, која се бави ратарском и млинском производњом, Марко Влајсевић истиче да је захваљујући систему наводњавања принос на њивама већи за 30 одсто.

- Немогуће је у оваквим годинама остварити добре приносе без система за наводњавање. Већ сада се види разлика на њивама које смо наводњавали, у односу на оне које нису у овом систему - рекао је Влајсевић.

Додао је да су улагања у систем наводњавања велика, али захваљујући Министарству пољопривреде, дио новца се кроз подстицај врати, па је ово сигурно исплатива инвестиција.

- Са два тифона за наводњавање успијевао сам да покријем 118 хектара кукуруза за 24 сата - нагласио је Влајсевић.

Пољопривредник из Шамца Никола Филиповић је истакао да би без система за наводњавање ове године остали без рода житарица.

- Обрађујемо око 250 дунума земљишта, под кукурузом и сојом и све је покривено системом наводњавања - казао је Филиповић.

Додао је да на једној мањој парцели од пет дунума, која није у систему, рода кукуруза готово и нема.

Подстицаји

Право на подстицај за изградњу система и набавку опреме за наводњавање прошле године су остварила 202 корисника, којима су исплаћене укупно 607.563 марке.

За потребе изградње индивидуалних система за наводњавање у овој години обезбијеђена су 1,3 милиона марака.

На адресу ресорног министарства пристигло је укупно 345 захтјева за остваривање подстицаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана