Вјерски симболи и бујна машта украсили славски колач Рогатичанкe Анђелкe Ђерић

Сретен Митровић
Вјерски симболи и бујна машта украсили славски колач Рогатичанкe Анђелкe Ђерић

РОГАТИЦА - Уносећи вјерску симболику и користећи своју бујну машту и креативност Рогатичанка Анђелка Ђерић направила је најљепши славски колач и побиједила на такмичењу одржаном на Илинданском сабору “Борике 2024”.

Поносна побједница прича да је колач умијесила као што годинама ради за своју крсну славу Ђурђевдан и приславу Малу Госпојину.

- У украшавање уносим сву своју креативност и знање о колачу који је, по мом схватању, симбол Исусовог тијела и са воштаном свијећом и славским житом неизоставан дио сваке славе. Колач се ломи и симболише страдање Исуса Христа за људски род - објаснила је Ђерићева, која је професорица српског језика у пензији и бивша директорица Народне библиотеке.

Када почне украшавање, у првом реду је, прича она, крст као симбол православља, а његовој изради је посветила посебну пажњу.

- Ту је, ради декорације, и традиционална плетеница, затим печат на којем скраћено пише “Исус Христ побјеђује”. Неизоставно је и класје жита уз грозд грожђа са буренцетом за вино, који симболишу родну годину, пуне амбаре и богату трпезу. Ту је и голуб као симбол Светог  духа, мира и здравља - прича побједница.

На мом колачу, казује Анђелка, је и отворена књига, симбол светог јеванђеља и животног напретка.

- Цвјетови које сам поредала по колачу израз су моје креативности у вријеме прављења колача и представљају љепоту и чистоћу душе укућана - истакла је Ђерићева.

Свим тим елементима, прича Анђелка, украсиће и крсни колач за славу општине Преображење Господње, јер је као побједница на Илинданском сабору добила част да припреми и тај колач.

И ове године ово такмичење изазвало је велику пажњу, како жена које су припремале славске колаче, тако и оних који су долазили да виде све те рукотворине. Осим Рогатичанки, на такмичењу су учествовале и домаћице из сусједних општина и града Источно Сарајево.

- На такмичење је донесено 19 колача, чак за десет више него што их је било 2020. године, када је у програм Илинданског сабора на Борикама први пут уврштено ово јединствено такмичење. Као и свако друго, и оно има своја правила и жири у којем је обавезно и прошлогодишњи побједник. Тако је ове године жири водила Слађана Ујић која је лани направила најљепши славски колач - објаснио је директор општинске Туристичке организације у Рогатици Предраг Ујић.

Уважавајући мишљења и друге двије чланице жирија, представнице боричког црквеног одбора Александре Јовић и Туристичке организације Славице Анђелић, за најљепши колач изабран је онај испод којег је писало име Анђелке Ђерић. Жири је једногласно оцијенио да њен славски колач испуњава циљ такмичења, а то је његовање и очување традиције прављења славског колача на овим просторима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана