Вјеровали или не: Шумске јагоде родиле у октобру

С. М.
Вјеровали или не: Шумске јагоде родиле у октобру

РОГАТИЦА - У врху листе ријетких и заштићених врста биљака у шумама Републике Српске налази се шумска јагода чији цвијет и црвени слатки плодови долазе крајем априла, у мају и првим данима јуна.

Послије то­г времена, осим минијатурног жбуна, више је нема. И тако од памтивијека све до ове године, када је “изгубивши компас” у првој декади октобра нађена на једном пропланку у селу Сјеверско код Борика, на надморској висини већој од хиљаду метара, са првим овојесењим мразом.

Изненађење је, кажу мјештани Сјеверска, за рубрику “вјеровали или не”, тим прије што се плод и укус убраних јагода нимало није разликовао од оног из прољећних дана и љетног периода. Забуну у времену цвјетања и рода јагода мјештани приписују неуобичајено лијепим и топлим посљедњим данима септембара

Изненађење је, кажу мјештани Сјеверска, за рубрику “вјеровали или не”, тим прије што се плод и укус убраних јагода нимало није разликовао од оног из прољећних дана и љетног периода. Забуну у времену цвјетања и рода јагода мјештани приписују неуобичајено лијепим и топлим посљедњим данима септембара и почетком октобра. Да ли ће то имати утицаја на прољећно цвјетање и род, остаје да се види. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана