Вјерници из Дервенте посјетили светиње у Румунији

Срна
Вјерници из Дервенте посјетили светиње у Румунији

Дервента - Група вјерника из Дервенте, предвођена протојерејем Илијом Јовићем боравила је на шестодневном поклоничком путовању светињама у Румунији, са првенственом намјером да се поклони моштима Свете Петке у Јашију, које се ту налазе од 1641. године.

Путовање је започето 3. септембра, а учесници су прво посјетили манастир Немц у срцу Карпата и Цркву Светог Георгија у којој се налази и чудотворна икона овог светитеља, гдје су се причестили, а свештеник Илија Јовић служио је литургију уз саслужење манастирских монаха.

Вјерници из Дервенте посјетили су и манастир Сихастрија са црквом посвећеном Светој Теодори, затим келију старца Клеопе, као и гробове стараца Клеопе и Пајсија, објављено је на сајту Епархије зворничко-тузланске.

Пут је ходочаснике одвео у манастир Секу, гдје је Црква Светог Јована Крститеља.

“Наставили смо даље ка крајњој дестинацији Јаши, основном циљу нашег поклоничког путовања. Поучени причама о чудима светитељке и догађајима нашег водича Арсенија нисмо ни осјетили напоре пута препуног серпентина преко предивних зелених Карпата”, навела је једна од учесница овог поклиничког путовања Радмила Велимирова.

Она је истакла да је група вјерника из Дервенте била фасцинирана прелијепом Црквом Свете Петке и да су “једва дочекали да се поклоне моштима светитељке, том непресушном духовном извору за православни народ”.

“Посебна част за све нас била је литургија у Цркви Свете Петке на којој је саслуживао наш прота Илија са румунским свештенством”, навела је Велимирова и додала да је поклоничка група присуствовала свим богослужењима и причешћивала се на свим литургијама.

У Јашију су посјетили Цркву Светог Нектарија са моштима многих светитеља и Цркву Светог Николе, најстарију у том крају која потиче из 15. вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана