Вјерни народ у Трновом долу обнавља светињу из 14. вијека

Милош Васиљевић
Вјерни народ у Трновом долу обнавља светињу из 14. вијека

БИЛЕЋА - Вјерни народ из Херцеговине, али и дијаспоре одлучио је да цркви Светог архангела Михаила у Трновом долу, која датира из 14. вијека, а коју је зуб времена претворио у руину, подари нови сјај, онакав какав заслужује.

Ова светиња има велики историјски значај због чињенице да је војвода Влатко Вуковић прије одласка у бој на Косово баш у овој цркви причестио војску. За обнову богомоље која се налази уз магистрални пут Гацко - Билећа вјерници су добровољним прилозима прикупили већину потребног новца, док омладина помаже приликом физичких радова како не би било додатних трошкова.

Свештеник Александар Грчић каже за “Глас Српске” да су урађени приступни путеви неопходни за несметан пролазак машина, те остале радове.

- Већ је урађена и демонтажа иконостаса, а за данас је планиран почетак раскривања старих плоча и стављање затега, ако нам вријеме дозволи. Прво ћемо урадити дренажу, затим фуге. Имамо доста посла, али уз Божију помоћ све ћемо урадити - рекао је Грчић.

Истакао је да је прикупљен дио средстава довољан за почетак радова, али је због све скупљег материјала потребно још новца како би богомоља изгледала онако како и заслужује.

Предање да је Влатко Вуковић Косача у овој цркви причестио војску прије Косовске битке обавезује додатно све мјештане да воде рачуна о богомољи.

- Поред тог предања да је овдје причешћена војска прије боја на Косову, важна је и њена старост и историја. Херцеговина има много историјских објеката. Ако буде довољно средстава, надамо се уз Божију помоћ да ћемо послове завршити до јесени. Сналазимо се, добрих људи има на сваком кораку. Омладина помаже, ово што се може радити, мислим на физичке послове, а то је важније од свега, да буду ту, да осјете да је то њихово - рекао је Грчић те нагласио да су у Херцеговини цркве пуне, много је омладине и чује се дјечија граја.

Предсједник Одбора за обнову храма у Трновом долу Младен Вуковић каже за “Глас” да је све спремно уз помоћ добрих људи и друштвено одговорних фирми које схватају сам значај овог храма за вјерни народ.

 - Прикупљено је око 80 одсто предвиђених средстава, али због поскупљења грађевинског материјала требаће нам и додатни новац. Приоритетно је да се санира кров, да се утегне и спријечи урушавање зидова, а недавни земљотрес створио је још веће пукотине на мјестима гдје су биле. У плану је постављање нове кровне плоче, али прво морамо да обезбиједимо подлогу с обзиром на то да нема дрвене грађе, него је све од камена - истакао је Вуковић и додао да су врата проклесана из једног камена, што је видљиво голим оком, иако су пукла на два-три мјеста.

Највише га радује чињеница да су се људи максимално укључили и дали новац од срца, онолико колико су у могућности.

- Вјерни народ је највише помагао кроз добровољне прилоге колико је био у прилици, ту су и друштвени колективи. Није проблем што се тиче физичких послова, јавља се доста добровољаца, али стручни дио ћемо повјерити искусним мајсторима. С обзиром на то да ће се паралелно радити археолошка истраживања у унутрашњем дијелу храма и у непосредном окружењу, од темеља неколико метара на сваку страну, не може се одредити тачан рок завршетка радова - казао је Вуковић.

Сви који желе да се укључе у обнову ове цркве могу помоћи уплатом средстава на сљедеће рачуне, уз обавезно навођење сврхе уплате: Обнова цркве Архангела Михаила у Трновом долу.

Рачун у КМ: 562-00881640325-54 НЛБ. Девизни Рачун: ИБАН: БА395620088138095918 Српска православна црквена општина Билећа, Краља Александра 19, 89230 Билећа.

Историја

Ово је четврта обнова цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу код Билеће која је једна од најстаријих у Херцеговини и која је у олтарском дијелу укопана скоро три метра.

Прва је била у 15. вијеку, тачније 1410. године, а уклесано је и име неимара, а посљедња 1984. године. Црква је проглашена националним спомеником БиХ 2006. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана