Вјера јача од хладних ријека

Маријана Миљић, дописници
Вјера јача од хладних ријека

Бањалука - Ни температура испод нуле јуче није спријечила храбре младиће широм Српске да скоче у хладне ријеке како би се надметали у традиционалном богојављенском пливању за Часни крст.

Први до Часног крста у Бањалуци, који је у ријеку Врбас спустило владика бањалучки Јефрем, допливао је Алекса Јошић (22). Поред њега запливало је још 40 мушкараца, које је велики број грађана бодрио са Градског моста. Јошићу, који је дарован златником, ово је четврти пут да плива за Часни крст, а трећи пут да побјеђује.

- Прије шест година први пут сам пливао за Часни крст. Тада је било и најхладније, а послије тога нас вријеме увијек послужи  - рекао је Јошић.

Богојављенски крст у Приједору нашао се у рукама Данијела Дрљаче који је био побједник и претходне двије године.

-  За мене су велики побједници и остали момци који су се одлучили да пливају у овако тешким условима - рекао је Дрљача који је као награду добио златник.

Марио Вукојевић (24) из Новог Града први је допливао до Часног крста на ушћу ријеке Сане у Уну. Вукојевић који је и лани побиједио, рекао је да је имао више среће од других.

Најбржи у Дервенти је био Зоран Видовић (23), а и њему је ово трећа узастопна побједа у пливању на Богојављење.

Трећом побједом може да се похвали и Гојко Басурић (21) из Српца који је у ријеци Сави допливао до Часног крста.

- Три пута сам био најбржи, тако да се више нећу такмичити у Српцу. Планирам догодине да учествујем у богојављенском пливању на Романији, јер из овог краја потиче моја мајка - рекао је Басурић који је златни дукат поклонио једном од организатора манифестације, Марку Богосавцу.

Први до Часног крста је стигао и Немања Рајилић (20) из Челинца, којем је ово једно од најдражих признања.

- Љубав према Богу и топлота око срца ми даје снагу да наставим и даље да пливам за Часни крст - рекао је Рајилић.

До Часног крста на Дрини код братуначке Рајске плаже први је допливао Новица Васић кога су организатори наградили позлаћеним крстом, дипломом и наградом од 300 КМ.

Неђо Ребић из Власенице први је препливао стазу дугу 33 метра на Зворничком језеру и освојио богојављенски Часни крст, док је побједу у Источном Сарајеву однио Борислав Отовић.  До богојављенског крста у Вишеграду први је стигао Владан Симић (21), који је рекао да је ријека Дрина била хладна, али да су ипак успјели запливати у њој.

Најбржи у Петрову био је Александар Петровић коме је начелник ове општине Озрен Петковић даровао златник.

Тридесетак одважних момака запливало је у Требишњици, а најбржи међу њима је био Аљоша Славић (19).

Славић је рекао да шести пут учествује у такмичењу, а први пут побјеђује и да је ово за њега посебан дан, када му не смета хладноћа, јер осјећа унутрашњу топлоту од Богојављења. Он је навео да се јуче није двоумио да ли да оде на заказани испит из математике или да учествује у пливању за Часни крст. Прије пливања за Часни крст у црквама и храмовима одржана је света литургија.

Опроштајни скок

Бранислав Никић (60) јуче је, поводом Богојављења, скочио са моста у ријеку Босну, код жељезничке станице у Добоју.

Никић, који већ 19 година скаче у Босну са добојског моста, рекао је да је ријеч о опроштајном скоку и да традицију препушта млађима. Он је навео да је скакао са моста у Босну и када је температура била 19 степени испод нуле.

- Једини мотив за скок је што сам такав - рекао је Никић, који је познатији као Геро, те је захвалио окупљенима који су га и ове године подржали.

Фудбалери

У Челинцу је у богојављенском пливању учествовало 10 младића, углавном фудбалера ФК "Челинац" који су на овај начин одали и почаст Мили Шугићу, трагично настрадалом 22. маја прошле године. Шугић је годинама, најчешће једини, на Богојављење пливао у хладној Врбањи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана