Вјечно сјећање на јунаке Посавске бригаде

Срна
Вјечно сјећање на јунаке Посавске бригаде

Брчко - Спомен-обиљежје на којем су уписана имена 110 погинулих бораца Другог батаљона Прве посавске бригаде Војске РС откривено је и освештано јуче у Доњем Брезику код Брчког.

Споменик су открили министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић заједно са дјецом убијених јунака Смиљаном Тодорчевић-Ракита, Гораном Дамјановићем и Алдијаном Ђорђић.

Савановић је истакао да је ово споменик најбољим и најхрабријим борцима који су живот дали за слободу, отаџбину и православну вјеру.

- Са поносом откривамо споменик који ће трајати вјечно као сјећање на све што су дали за РС и свој народ - поручио је Савановић.

Ђокић је нагласио да РС и њене институције неће заборавити борце и све оне који су дали животе за њено стварање.

- РС у складу са могућностима настоји да побољша положај борачких категорија, иако то сигурно није довољно, јер борци са правом заслужују више. То остаје обавеза и будућим генерацијама политичара у Српској да на једнак начин или још више брину о томе - рекао је Ђокић наводећи да је Влада РС помогла подизање споменика јер је то Доњи Брезик заслужио због херојства својих јунака.

Командант Другог батаљона Прве посавске бригаде Војске РС Јовица Савић, евоцирајући успомене на ратне дане, навео је да је за слободу српског народа погинуло 110, а рањено 256 војника из те јединице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана