Вито ипак није сам - велика подршка Фочака за градњу куће

Срна
Вито ипак није сам - велика подршка Фочака за градњу куће

Фоча - Великим одзивом на добротворно вече за градњу куће Витомиру Шкипини, Фочаци су вечерас још једном показали солидарност и људскост и дали наду фочанском пустињаку, једином становнику села Кремин, који живи испод границе људског достојанства, да ће добити нови дом.

На добротворној вечери прикупљено је 3.300 КМ у готовини, а организатори кажу да ће услиједити и уплате на жиро рачун.

Добротворној вечери присуствовао је и главни јунак приче Вито, који се потрудио да сиђе у град из снијегом окованог села.

Увијек весели Вито, дирнут великом подршком суграђана, која свједочи да упркос томе што је једини становник Горњег Кремина, ипак, није сам, овога пута није издржао да не пусти сузу.

“Свима бих много захвалио. Срећан сам што је ово организовано, надам се да ће бити кућа. Све сам јачи горе, без обзира на тешкоће, морам успјети, шта ћу”, искрен је, као и увијек, Вито.

Акцију прикупљања помоћи покренула је Парохија устиколинска Српске православне цркве.

Предсједник Црквеног одбора Парохије устиколинске Милан Гаговић каже да је одзив изнад очекивања.

“Осим људи који су дошли, има их доста који су нас звали да ће уплатити средства на жиро рачун, други да ће помоћи у виду физичких радова, а има и оних који нуде цријеп, лим и други грађевински материјал, тако да смо све то евидентирали. Сигурно да Вито није сам и сигурно да у овом граду ниједан човјек неће бити сам, јер су Фочаци показали да су добри људи и да имају велико срце”, каже Гаговић.

Он је додао да нико није равнодушан на судбину Витомира Шкипине и да је помоћ стигла и од студената, као и од радница фабрике текстила у Велечеву код Фоче.

Парох устиколински Никола Ковач истакао је да је вече љубави организовано уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома.

“Захваљујући свим овим добрим људима, надамо се да ћемо прибавити довољно средства да бисмо већ на прољеће могли направити услован дом у којем би наш брат Вито могао достојно да живи”, рекао је Ковач.

Витомир Шкипина живи без струје у неусловном објекту, који је уједно и стаја за његове козе.

До Дејтонског мировног споразума живио је у Вогошћи, након тога у Мокром код Пала, а прије неколико година одлучио је да се врати у рату спаљено родно село.

Далеко од цивилизације, изградио је колибу, у коју се смјестио заједно са козама, мислећи да то буде привремени дом док не добије донацију за обнову спаљене куће, а како донација није стигла овај објекат, који је више стаја него кућа, од привременог постао је његов стални боравак.

Још једну зиму је зазимио сам у оронулој шупи.

Број жиро рачуна Црквене општине Устиколина у Адико банци на који се може уплатити помоћ је: 5520240001887283, са назнаком: Вито Шкипина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана