Високе температуре не гасе котлове

Ц. Мркоњић, М. Вујић
Високе температуре не гасе котлове

Бањалука - Упркос високим температурама ваздуха, које су јуче у РС достизале и 26 степени Целзијуса, у топланама кажу да не планирају прекид испоруке топлотне енергије прије краја грејне сезоне, односно прије 15. априла.

Неке топлане имају аутоматски систем гријања који регулише топлоту радијатора у складу са спољним температурама, па ће тако радијатори ујутро и навече бити врели, док ће у најтоплијем дијелу дана бити млаки.

У бањалучкој "Топлани" су казали да сигурно неће бити прекида испоруке топлотне енергије и додали да ће гријање смањивати и појачавати по потреби.

У Приједору објашњавају да, упркос високим температурама, треба имати у виду да постоје станови који нису осунчани и у којима је хладно, као и станови у којима живе старије особе или мала дјеца, због чега се гријање не може угасити.

У овој топлани ће данас бити обављена свечана примопредаја новог постројења за производњу топлотне и електричне енергије на биомасу.

Ни становници Градишке не морају страховати од хладних станова у случају пада температуре, јер су у градишкој "ИЕЕ Топлани" казали да ће радијатори бити топли све док температуре буду то захтијевале, макар то било и након 15. априла.

- Иако је ових дана нешто топлије, пећи нећемо гасити, односно бићемо у приправности до краја априла, а послије тога идемо у ремонт постројења - истакао је руководилац "ИЕЕ Топлане" Бранко Усорац.

Добојлијама ће такође бити топло и у априлу, а у њиховој топлани су истакли да законски морају имати укључену пећ до средине априла и да једино могу смањити гријање ако је вани превише вруће.

- Ноћи су и даље хладне и није планирано гашење гријања прије краја сезоне. Може се десити да, ако не гријемо дуже од четири сата дневно, грађани добију умањене рачуне за гријање - објаснили су у "Градској топлани" Добој.

Гордана П. из Добоја поздравила је одлуку топлане да им не искључује гријање.

- Током дана је заиста топло, али ако заврнем радијаторе само на два сата, брзо постане ледено. Вријеме је варљиво и заиста би било страшно да искључе гријање већ у марту, јер имам малу дјецу - рекла је она.

У Источном Сарајеву такође нема говора о гашењу гријања прије 15. априла, а у њиховој топлани су казали да ће сигурно продужити сезону уколико буде хладно.

Иако су одговори из топлана позитивни, поједини грађани и даље су кивни на ова предузећа, јер су се претходних година редовно, кажу, смрзавали.

- Лако је бити херој у прољеће кад су температуре 25 степени у плусу. Сад ми и не значи много да ли ће гријати или неће кад ми је у стану свеједно топло, а зими сам се често смрзавала упркос гријању - каже Бањалучанка Борка Г.

Прогноза

У РС ће данас бити претежно сунчано и врло топло, а температура ће, према подацима Хидрометеоролошког завода РС, понегдје досећи и 29 подјељак на термометру.

Јуче је у Српској такође било веома топло, а најтоплији градови били су Бањалука, Добој и Зворник са 26 степени Целзијуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана