Висока школарина кочи остварење сна србачком пијанисти Давиду Микићу

Дејан Јовичић
Висока школарина кочи остварење сна србачком пијанисти Давиду Микићу

СРБАЦ - Млади пијаниста Давид Микић (24) из Српца, који живи у аустријском Фелдкиру, на прагу је остварења дугогодишњег сна да своје музичко умијеће усавршава на Краљевском музичком колеџу у Лондону, као једном од највећих свјетских конзерваторијума који обучава надарене умјетнике из цијелог свијета, али највећу препреку у овом тренутку представљају му високи трошкови школовања.

Још са шест година почео је похађати часове клавира, а музичку академију завршио је на конзерваторијуму у Фелдкиру, након чега је уписао магистарске студије на универзитету у Луцерну.

Љубав према класичној умјетности усадио му је отац Миодраг, чувени србачки музичар који је преминуо прије пет година након краће болести и који је више од три деценије радио у музичким школама широм Аустрије.

- Страствено свирам клавир од дјетињства и највише сам га заволио уз оца који је био професор музике и музичке теорије и свирао неколико инструмената, а бака Рајка је такође 35 година предавала музичку културу у Српцу. У жељи да надоградим знање и стварам музику на међународном нивоу, недавно сам се пријавио за Умјетнички дипломски програм на престижном колеџу у Лондону и добио радосну вијест да сам положио пријемни испит - каже Давид.

Како би у септембру кренуо за Велику Британију и започео студије за школарину, смјештај и друге обавезе на годишњем нивоу треба издвојити 50.000 евра, што није у могућности самостално да финансира.

- Живот моје породице постао је веома изазован након очеве смрти. Моја мајка која ради као возач аутобуса, не може поднијети овај финансијски терет због чега сам одлучио да потражим помоћ пријатеља и других људи који цијене умјетност и преко популарне интернет странице “GoFundMe” успио сам за кратко вријеме прикупити више од 3.000 евра донација. Сви који желе могу на овај начин да ме подрже, јер музика за мене није само хоби већ дубока страст која обогаћује мој живот - истиче Давид.

Током свог музичког образовања већ је освојио бројне награде, а једна од њих је прво мјесто на међународном такмичењу “Канерес” у Бечу.

Наступао је на концертима класичне музике у Аустрији, Швајцарској и Њемачкој, као и у Лихтенштајну гдје је стипендиста њихове Међународне музичке академије.

- Успио сам завршити и мастер студије у Луцерну за мастер клавир соло и жеља ми је да стално проширујем знање и подижем га на виши ниво. Сваки новчани допринос који добијем приближава ме крајњем циљу, а то је школовање на чувеном конзерваторијуму у Лондону, чија традиција датира више од 140 година, што ће ми отворити врата у професионални свијет музике - каже Давид.

Таленти у породици

Давидов брат Стефан такође је завршио музичку академију у Фелдкиру и ради као професор клавира, а сестра Теа је поред ових студија завршила и џез академију у Сент Галену и годинама је наступала са познатим њемачким ди-џеј Шантелом и његовим “Буковина клуб оркестром”, а сада гради соло каријеру. У више наврата, као музички састав “Tea Mikić & Brothers”, одржавали су хуманитарне концерте у Српцу и помагали у лијечењу обољеле дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана