Вишковић отворио Невесињску олимпијаду

Срна
Вишковић отворио Невесињску олимпијаду

Невесиње - Премијер Републике Српске Радован Вишковић отворио је вечерас 144. Невесињску олимпијаду чији ће централни дио бити одржан сутра на Братачком лугу код Невесиња.

Програм свечаног отварања одржан је Тргу слободе, а премијер Вишковић је том приликом истакао да је Влада Републике Српске подржала овогодишњу Невесињску олимипијаду, као и да ће је подржавати и у будућности.

“144 године дуга традиција чувања идентитета, традиције и вјере је нешто веома значајно и за овај крај и за Републику Српску. Ова традиција треба да траје док и ми трајемо, а то значи вјечно”, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да Република Српска није заборавила када се бранила и одбранила.

“Нисмо заборавили Невесињску бриграду нити Митровданску офанзиву. Тада су ударени темељи Републике Српске и одбрањена ова света земља”, рекао је Вишковић.

Премијер је пожелио срећу свим учесницима на Олимпијади и честитао организаторима на припреми овог скупа.

Потпредсједник Скупштине Србије Ђорђе Милићевић у обраћању је истакао да се Невесињском олимпијадом чува традиција и историја српског народа на овим просторима.

“Народ који нема историју, народ који жели да ревидира своју историју, народ који нема прошлост и стиди се своје прошлости, не може имати ни садашњост ни будућност. Исто тако прошлост не може да буде ни садашњост ни будућност. Од прошлости се не живи, из прошлости се извлаче поуке и афирмише оно што је позитивно као што ви то чините у Невесињу”, рекао је Милићевић.

Он је нагласио да Србија придаје посебан значај односима са Републиком Српском.

“Нас везује наша историја, језичка, вјерска и национална припадност, али и братско пријатељство”, објаснио је Милићевић.

Према његовим ријечима, ако некоме некада падне на памет да уништи Републику Српску, Србија то неће нијемо посматрати и сједити скрштених руку, јер је гарант Дејтонског споразума.

Милићевић је напоменуо да се Србија никада није мијешала нити ће се мијешати у унутрашња питања БиХ и Републике Српске, али да је веома заинтересована и увијек ће бити за опстанак Републике Српске и слободу и права српског народа на овим просторима.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да је Невесиње ове године срећно и поносно због најмање три ствари, а да је прва та што је олимијаду отворио премијер Вишковић, који је и финансијски помогао ову манифестацију.

Он је додао да је друга ствар то што је ове године Невесињска олимипијада кандидрована за Унескову листу нематеријалне културне баштине, а трећа да се Невесиње приближава златном јубилеју 150. олимпијаде.

Авдаловић је нагласио да је ова манифестација најстарија овакве врсте у Републици Српској и БиХ, те да сваке године учествује све већи број такмичара из свих крајева БиХ и Србије.

У програму су наступили културно-умјетничка друштва из Невесиња, те хумориста Милан Павловић, а на крају је уприличен ватромет.

Током овогодишње Невесињске олимпијаде биће приређена такмичења у рекордне 53 дисциплине.

Централни догађај су коњичке трке које сваке године привуку велики број посјетилаца. Уз трке на Братачком лугу, цијели дан се смјењују витешке игре.

Организатори су раније потврдили да наградни фонд за спортска такмичења износи око 35.000 КМ, а приближно половина ове суме резервисана је за побједнике три галоперске трке, које се више од једног вијека одржавају на Невесињској олимпијади.

На отварању 144. Невесињске олимпијаде одржан је атлетски митинг, те фестивал младих гуслара, изложбе слика и олимпијски квиз, што ову августовску светковину чини препознатљивом у региону.

У Градској галерији у Невесињу отворена је изложба фотографија “Невесињска олимпијада за Унеско” и приказан документарни филм о историјату народних саборовања на Братачком лугу.

Изложба и филм урађени су за потребе кандидатуре Невесињске олимпијаде за Унескову листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства.

У оквиру Олимпијаде у Невесињу јутрос је одржан и Сајам прехрамбених производа и ручних радиности.

Невесињска олимпијада је највећи народни сабор традиције и витештва у Херцеговини, која у овај крај привуче велики број посјетилаца. 

Ускоро реализација два велика пројекта

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће Влада наставити улагати у Невесиње и да ће ускоро бити реконструисан магистрални пут према Мостару и потписан уговор са извођачем радова за историјски пројекат изградње хидроелектране Дабар.

Вишковић је послије састанка са руководством општине Невесиње и представницима политичких странака рекао је да је разговарано о пројектима у цијелој Херцеговини, те нагласио да је Влада Републике Српске на челу са СНСД-ом у посљедње четири године уложила више него што је Невесиње добило од турске владавине до данас.

“Овдје су рађени пројекти који су били стогодишњи захтјеви становиштва. Прије неколико мјесеци урађено је резервно снабдијевање електричном енергијом преко далековода Невесиње-Гацко. Знамо да је Невесиње у фебруару више дана било без струје и то се више неће догађати”, нагласио је Вишковић и додао да је Невесиње прошле године, уз помоћ Владе, добило и нови водовод.

Вишковић је нагласио да очекује да ће прије нове године бити потписан уговор са извођачем радова за изградњу хидроелектране Дабар у систему Горњи Хоризонти.

“Била је процедура избора извоћача радова, имали смо три извођача и било је жалби на ту процедуру. Комисија за жалбе одбацила је жалбу, сад су остала два извођача и, према информацијама којима располажемо, мислимо да ће доћи до договора између та два понуђача и да ћемо веома брзо бити у позицији да потпишемо уговор”, рекао је Вишковић.

Вишковић је објаснио да ће хидроелектрана Дабар бити грађена по принципу кључ у руке.

Премијер Српске је оцијенио да ће коначно Херцеговина и Република Српска добити велики енергетски објекат који ће имати огроман значај.

Он је рекао да ће ускоро бити урађена санација постојећег путног правца од Невесиња према Мостару до границе са Федерацијом БиХ у дужини од 12 километара што ће коштати неколико милиона КМ.

“У склопу изналажења најбољег рјешења радиће се и пројекат да видимо које би било најбоље рјешење, јер има приче да се ради тунел или нека друга варијанта. Морамо да видимо шта каже струка, колико то кошта и одакле ћемо обезбиједити средства”, рекао је Вишковић.

Он је додао да је то пројекат о којем ће Влада Српске разговарати са општином Невесиње и другим заинтересованим општинама.

Вишковић је додао да је на састанку у Невесињу ставио до знања да је први приоритет Херцеговине пут од Тјентишта према Броду на Дрини, те да након тога може доћи на ред изналажење новог рјешења за путни правац према Мостару.

“Као премијер био бих пресретан да истовремено можемо радити та два пројекта, али морамо бити реални и владати чињеницама”, истакао је Вишковић.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да је на састанку разговарано о путној инфраструктури, али и о другим пројектима важним за ову локалну заједницу.

Он је подсјетио да је Влада посредством “Путева Републике Српске” одобрила средства за пут Удбина-Лукавац, затим реконструкцију Улице Милоша Обилића, те за дионицу која спаја магистрални пут према Гацку и регионални пут према Берковићима.

“Разговарано је о рехабилитацији пута Невесиње-Мостар. Постоји идеја општине Невесиње да се изнађе најповољније техничко рјешење за прикључак источнохерцеговачких општина на Коридор Пет це. Још је рано за податке који би обавезали општину Невесиње и Владу Републике Српске”, рекао је Авдаловић.

Он је додао да је то пројекат који је веома скуп и који се чека дуго година.

“Оно што сам разумио премијера је да ће Влада посредством жПутеваж ући у пројекат реконструкције тог пута”, додао је Авдаловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана