Вишковић најавио улагања од неколико десетина милиона КМ у Пале

Срна
Вишковић најавио улагања од неколико десетина милиона КМ у Пале

ПАЛЕ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је у наредном периоду на подручју ове општине инвестиције од неколико десетина милиона КМ.

Вишковић је, честитајући Дан и крсну славу Пала - Велику Госпојину начелнику општине Бошку Југовићу, општинском руководству и свим грађанима, истакао да су Пале од центра из којег се војевало, бранила и стварала Реприблика Српска, постале пожељан студентски град у који се долази.

-Само они који знају како су Пале изгледале прије тих дешавања и како данас изгледају, могу да примијете велику разлику - изјавио је новинарима Вишковић, који присуствује обиљежаву Дана и крсне славе Пала.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске је, као и свим локалним заједницама широм Српске, посвећивала пажњу Палама и скупа са њеним властима градила и улагала у значајне инвестиционе пројекте.

-То ћемо радити и у наредном периоду. То је неколико десетина милиона КМ који се планирају у наредном периоду инвестирати у нове пројекте на овом простору. Начелник је већ поменуо Факултет за физичку културу, који се гради - навео је Вишковић.

Вишковић је рекао да је у току тендерска процедура, те да се чека потписивање уговора са извођачима за градњу објекта Полицијске управе у Палама, као и да се очекује идејни пројекат и одређивање трасе којом би се кретала гондола од Пала према Јахорини.

Он је напоменуо да је прије два дана у Источном Сарајеву одржана презентација плана гасификације источног дијела Српске, која је обухватила и Пале.

-Видим да је то у јавности или код ових „што нас превише воле“ на неки начин окарактерисано као још једно обећање. Обећања су оно што је наша визија и што желимо да радимо и ми ћемо то радити. То су све велики пројекти и ниједан се не реализује преко ноћи, већ тражи вријеме и процедуре. Ако немате обећања онда се требамо задовољити оним што имамо и да наредне дане и мјесеце чекамо неко боље вријеме - истакао је Вишковић.

Указавши да глобална ситуација није посебно оптимистична, Вишковић је рекао да је Република Српска показала и доказала да се успјешно може носити у кризним ситуацијама.

-Ми смо радили, а имамо и визије да радимо и у будућем периоду - поручио премијер Републике Српске.

Претходно је Вишковић, који је и кум славе, у храму Успења Пресвете Богородице присуствовао литургији, полагању вијенаца на Централном спомен-обиљежју погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату, као и литији која је прошла улицама Пала.

Обиљежавању Дана и крсне славе Пала присуствују руководство општине, града Источно Сарајево, представници Универзитета у Источном Сарајеву, Полицијске управе Источно Сарајево, представници Борачке организације Пала, директори јавних и приватних предузећа, те бројни грађани.

Биће изграђен још један вртић

Радован Вишковић најавио је данас да ће у Палама, уз заједничке напоре Владе Српске и општине, бити изграђен још један вртић који ће моћи да прими више од стотину дјеце.

Вишковић је појаснио да ће се у овој години кренути са јавном набавком како би изградња почела на прољеће.

-Капацитети који се буду градили сигурно ће превазићи цифру од 100 дјеце која сада чекају на садржаје. Пројектоваћемо капацитете који ће бити знатно већи од 100 мјеста за неко будуће вријеме -изјавио је Вишковић.

Вишковић је поручио да ће то питање у Палама бити ријешено као што су ријешена и многа друга.

Према његовим ријечима, вртић "Бубамара" је суочен са проблемом када је ријеч о дјеци најмлађег узраста јер је ту закон ригорозан и стиктно наводи колико једна група може да прими малишана.

-Имамо тај проблем, али ми је и драго због тога. То значи да у Палама има дјеце која су наша будућности и да ћемо, рјешавајући тај проблем, удовољити свима- истакао је Вишковић, који је, како каже, сигуран да Пале имају будућност у сваком погледу.

Он је навео да ће у Основној школи у Мокром бити адаптиране просторије за 30 дјеце предшколског узраста, која неће морати да долазе у објекат вртића "Бубамара" у Палама.

Премијер је најавио да ће од 1. септембра у Дому здравља на Палама током пет радних дана бити и педијатар, чиме ће бити ријешен и тај проблем, а на задовољство родитеља више од 2.000 дјеце у овој локалној заједници.

-Родитељи и дјеца траже рјешавање тог проблема, тако да сам се лично укључио - поручио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана