Вишеградски ковач Драган Максимовић: Колико година, толико склекова

Радоје Тасић
Вишеградски ковач Драган Максимовић: Колико година, толико склекова

Вишеград - Колико година, толико склекова и то сваки дан, животна је девиза ковача Драгана Максимовића из Вишеграда који се ни сада, на прагу девете деценије живота, не одриче тешких послова.

Овај угледни домаћин, родом из Пофалића, каже да се никада није покајао због избора животног позива који му тешко не пада ни сада у 78. години. У томе му много помаже и то што је виталан, због чега се труди да сваки дан буде што више физички активан.

Каже да склекове ради да би одржавао кондицију и празнио вишак енергије, посебно онда када дан не проводи у својој малој ковачници поред куће у вишеградском насељу Црнча.

- Могу да урадим 78 склекова, колико и година имам. И то чиним годинама. Са лакоћом урадим 50 склекова, а остатак уз мало више напора. Поред ковачких послова, вријеме проводим и у врту гдје производим храну за себе и моју супругу Радојку - прича Максимовић.

Додаје да и у вријеме савремених технологија и техничких достигнућа захваљујући потреби за разним алаткама и предметима, посебно у пољопривреди, његов занат још опстаје.

Међутим, ковачки занат одавно није популаран код младих због чега су добри, стари мајстори надалеко познати. На добром гласу је и Максимовић који се хвали да има посла колико жели, а углавном прави сјекире, мотике, ћускије, као и разне врсте гвоздених кука које се користе у грађевинарству.

- Кад сам отишао у пензију, направио сам малу ковачницу са најнеопходнијим алатом. Чиним пријатељима услуге, правим им и поправљам алат и у томе проналазим задовољство. Здравље и снага ме добро служе, мишићи траже напор и то тако испољавам - наставља причу Максимовић који ради са истим жаром и еланом као на почетку радног вијека.

Док је радио у фирми "Васо Мискин" у Сарајеву као ковач, стално је награђиван. Проглашен је био за ковача године, па је и на одслужењу војног рока за своје занатско умијеће био награђиван. Каже да је тако упознао и своју будућу супругу.

Радни  вијек стари ковач  је завршио у вишеградском предузећу "Металац". Чувени мајстор каже да ће калити, ковати, али и радити склекове док год га здравље служи.

Супруга

Ковачева супруга Радојка Максимовић каже да баш и не одобрава његове вратоломије са склековима.

- Ма шта ће му у овим годинама склекови, срце ће га стрефити па шта ћу онда сама и болесна. Само бих морала паковати кофер и кренути за њим - каже кроз смијех Максимовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана