Више од десет хиљада вјерника у литији на обиљежавању Дана Светог Василија

Срна
Више од десет хиљада вјерника у литији на обиљежавању Дана Светог Василија

Никшић - У Никшићу је вечерас завршена прослава градске славе и Дана Светог Василија Острошког традиционалном литијом у којој је било више од десет хиљада људи.

Свечана литија прошла је улицама Никишића послије вечерње службе у Саборном храму Светог Василија, задужбине руског цара Николаја Другог, а заустављала се на раскрсницама да би се читала јеванђеља. Владика будимљанско-никшићи Јоаникије рекао је да су у литији учествовали митрополит црногорско-приморски Амфилохије, митрополит источно-амерички Иринеј, епископи јужноамеричко-буеносајрески Кирило, диоклијски Методије, славонски Јован и захумски-херцеговачки и приморски Димитрије.

“Научили смо да повезујемо Требиње, Мркоњић град, Попово поље са Никшићем и Острогом. Свети Василије нам доноси љубав. Ми смо били једна епархија стотинама година... Ту су и наша драга браћа из Русије и Украјине”, рекао је владика Јоаникије.

Он је нагласио да су у литији били православни вјерници из разних крајева који се моле острошком светитељу.

Вјерницима се вечерас обратио и митрополит источно-амерички Иринеј који је истакао значај сабрања на овај дан да би подигли глас Богу и захвалили за светитеља којег је подарио овом народу.

Обиљежавање Дана Светог Василија Острошког почело је 7. маја од када су улице Никишиаћ биле пуне ходочасника из Херцеговине, Романије, Крајине и других градова Републике Српске, али и Србије и Црне Горе који су ишли на поклоњење ћивоту светитеља у манастир Острог.

Међу хиљадама вјерника у литији су учествовали и лидери Нове српске демократије Андрија мандић и Демократске народне партије Милан Кнежевић са посланицима Демократског фронта Скупштини Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана