Више од 500 полазника курсева, у августу љетни курс кинеског језика

Срна
Више од 500 полазника курсева, у августу љетни курс кинеског језика

БАЊАЛУКА- На курсевима Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци учествовало је више од 500 полазника који су жељели да више науче о Кини, кинеском језику и култури, а тренутно је у припреми интензивни љетни курс кинеског језика за почетнике, рекла је Срни директор овог института Љиљана Стевић.

Стевићева је навела да се љетни курс за почетнике сваке године одржава у августу, а сви који су заинтересовани да га похађају могу се пријавити на мејл адресу [email protected].

"Ове године, љетни курс ћемо први пут одржати и за ученике и професоре бањалучке Гимназије у Конфуцијевој учионици у овој средњој школи", рекла је Стевићева.

Након тога, додала је она, у септембру слиједи обиљежавање Свјетског дана Конфуцијевих института, као и прослава првог рођендана Конфуцијеве учионице у Гимназији - Конучионице.

"Ово је прва Конфуцијева учионица отворена у БиХ и велики број ученика и наставника бањалучке Гимназије учествује у њеном раду и активностима, а план нам је и отварање Конфуцијеве учионице у Добоју", навела је Стевићева.

Према њеним ријечима, у плану је да од академске 2022/23 године почне са радом студијски програм Синологија на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци.

"Можемо бити више него задовољни великим бројем полазника који су прошли курсеве кинеског језика на Конфуцијевом институту и који су добили сертификате, те положили одређен ниво испита ХСК", рекла је Стевићева.

Она је навела да су за нешто више од три године постојања Конфуцијевог института, полазници дошли до нивоа ХСК 4, који одговара европском референтном оквиру нивоа Б2.

"Осим тога, велики број званичника, академских радника, студената и полазника Конфуцијевог института добило је прилику да одређен временски период борави у Кини, те стекне велики број контаката и нових познанстава и стекне нова искуства", рекла је Стевићева.

Она је рекла да је Конфуцијев институт у протеклом периоду, осим курсева и такмичења из кинеског језика, организовао низ онлајн предавања стручњака са Универзитета у Бањалуци и из региона, као и амбасадора Кине у БиХ Ђи Пинга, а који је говорио о стогодишњици оснивања Комунистичке партије Кине.

Стевићева је напоменула да Институт није престао са курсевима кинеског језика ни током пандемије вируса корона, него су само у одређеним периодима одржавани онлајн.

"Број полазника је задржан скоро на нивоу који је био прије пандемије, а захваљујући онлајн платформама, одржавали смо наставу и са ученицима из школа који нису из Бањалуке, као што су средњошколски центри из Српца и Добоја", рекла је Стевићева.

Она је додала да су одржана и бројна онлајн предавања и семинари, у складу са епидемиолошким мјерама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана