Више оброка за гладне у Добоју

Nezavisne.com
Више оброка за гладне у Добоју

Добој - До 350 оброка дневно, скоро 130 више него тренутно, биће спремано у наредних годину дана у Народној кухињи, коју је након прошлогодишње поплаве основао Међународни форум солидарности "Emmaus" из Добој Истока у сарадњи с Меџлисом Исламске заједнице Добој и овдашњом Градском управом.

Споразумом о начину рада Народне кухиње пређвидено је да трошкове убудуће сносе Градска управа, три вјерске заједнице и "Emmaus", а спискове корисника оброка ће сачињавати Центар за социјални рад.

"Учествоваће град Добој са 0,80 КМ по једном оброку, тако да ће то бити око 9.000 КМ мјесечно, иако ће они ('Emmaus', носилац пројекта) избјегавати учешће града док има довољно донатора", изјавио је Обрен Петровић, градоначелник Добоја, те додао да је за финансирање Народне кухиње заинтересован и Азербејџан.

"Ми из Исламске заједнице ћемо највјероватније донирати неколико тона курбанског меса у акцији курбана, православна и католичка црква ће сакупљати намирнице. Дакле, ми ћемо намирницама, а не финансијским средствима учествовати. Мислим да ако се добро организујемо можемо више од 50 процената потреба кухиње обезбиједити, јер те намирнице носе највећи дио терета", рекао је Бајро ефендија Џафић, главни имам Меџлиса ИЗ Добој.

Тренутне потребе за бесплатним оброком су око 220 порција дневно, каже Данка Сушић, директор Центра за социјални рад, а корисници су социјално најугроженије Добојлије, којима је то једини топли оброк.

"Та бројка се може промијенити у зависности да ли је неко добио посао или остао без посла, али обично је тај број до 220 оброка дневно. Сви који су били поплављени, а више нису у стању социјалне потребе су скинути с те листе, а они који нису били поплављени, али су у стању социјалне потребе сада су на тој листи", навела је Сушићева, те додала да су у јулу 72 социјално угрожене породице добијале бесплатан топли оброк.

Народна кухиња ради сваки дан изузев недјеље од 10 до 14 часова, а иако се налази у приградском насељу и од појединих корисника је удаљена и по неколико километара, сви они редовно долазе по оно што их сљедује.

"Сестра је болесна и не може да скуха, тако да доласком овдје растеретим њу и помогнем себи. Оброци су прилично квалитетни, а мени је због болести потребмо да једем шест пута мање оброке", каже један од корисника.

"Не радимо ни ја ни муж, па оброк пуно значи. Тешко живимо, сваки дан долазим, ако сам болесна не дођем. Вољела бих да радим, да не долазим. Радила сам, чекам двије године до пензије", прича корисница кухиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана