Више новца за србачке ратаре, ђаке и спортисте

Дејан Јовичић
Више новца за србачке ратаре, ђаке и спортисте

СРБАЦ - Буџет општине Србац у протекле три године је стабилизован чиме су створени услови да се наредне године повећају редовна издвајања одређеним категоријама становништва.

Начелник Одјељења за финансије општине Србац Владимир Гужвић рекао је да је нацртом буџета за наредну годину, који је усвојен на новембарском засједању србачког парламента, предвиђен износ од 8,1 милион КМ што је за 100.000 КМ више од планираног ребаланса за ову годину.

- Намјера нам је да повећамо средства за пољопривредне произвођаче са 50.000 на 60.000 КМ, за спорт са 110.000 на 120.000 КМ и превоз ученика са 6.500 на 18.000 КМ, а у плану је и повећање броја мјесечних стипендија и накнада за новорођену дјецу - рекао је Гужвић.

Он је истакао да ће бити омогућен и регрес за годишњи одмор корисницима буџета што није била пракса ранијих година.

Гужвић је додао да је у плану и финансирање значајног броја културних и спортских манифестација, као и већа помоћ социјалним категоријама, а биће издвојено и 20.000 за храм Васкрсења Господњег у Српцу, чија изградња је у завршној фази.

Предраг Кошчица из Кукуља каже да ће много значити најављено повећање средстава за пољопривредну производњу. 

- Већ сам до сада добијао помоћ од општине за набавку система за наводњавање, а планирам и да обновим механизацију тако да ме радује што се више води брига за нас пољопривреднике - рекао је Кошчица.

Бранко Граховац, предсједник србачке Слоге, која се такмичи у другој лиги Републике Српске каже да је за похвалу што општина већ неколико година у низу повећава издвајања за рад спортских колектива.

- Наш клуб има дугу традицију и без помоћи општине не бисмо опстали све ове године. Имамо и школу фудбала са 70 полазника који тренирају бесплатно, по чему смо један од ријетких клубова у Српској. Зато нам веома значи што ће наш рад бити снажније подржан - рекао је Граховац

 

Повећање прихода

Владимир Гужвић рекао је да је у посљедња три мјесеца дошло до значајнијег повећања прихода по разним основама што је, између осталог, довело до тога да нацрт ребаланса буџета износи осам милиона марака. 

- Рационално смо трошили средства не само у текућој, већ и претходним годинама, о чему свједочи податак да су укупне обавезе општине од 2016. до 2018. године смањене за 1,8 милиона КМ - рекао је Гужвић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана