Вирусом корона заражен ученик у Приједору

Г.С.
Вирусом корона заражен ученик у Приједору

ПРИЈЕДОР - Један ученик Машинске школе Приједор позитиван је на вирус корона и школа је одмах по сазнању стриктно примијенила протокол прописан од Министарства просвјете и културе и Института за јавно здравство Републике Српске, рекла је Срни директор школе Дијана Шобот.

"Најважније је да се ученик тренутно добро осјећа и да је доброг стања", рекла је Шоботова.

Према њеним ријечима, ученик је у школу дошао у уторак, 1. септембра, по распоред часова и по информације и у том одјељењу је укупно девет ђака, а у школи ни прије тога првог дана наставе није био, као ни данас ни јуче.

"Ријеч је о веома савјесном и одговорном ђаку. Већ од уторка поподне јавио се разредном старјешини и пожалио се на здравствене тегобе, на шта му је разредник одговорио да се јави љекару и да не долази у школу. Данас се такође јавио разреднику и саопштио да је позитиван на вирус корона, а разредник је обавијестио мене", навела је она.

Шоботова је рекла да је она о случају обавијестила Хигијенско-епидемиолошку службу Дома здравља Приједор и Министарство просвјете и културе Републике Српске, како и налаже протокол, и да је Хигијенско-епидемиолошка служба наложила кућну изолацију за свих девет ђака из тог дијела одјељења, а школи да настави проводити мјере као и до сада у складу с прописаним протоколом.

"Ми смо још прошле седмице ХЕС-у доставили спискове свих група, а данас смо за конкретну групу доставили и бројеве телефона и Хигијенско-епидемиолошка служба даље поступа по својим процедурама", додала је Шоботова.

Шеф Одсјека за образовање, здравство, социјалну заштиту и невладине организације у Градској управи Приједор Стевица Дроњак рекао је да се све приједорске школе придржавају прописаних мјера и протокола, а да неке међу њима су отишле и корак даље односно и више него што се званичним одлукама Министарства и Института налаже.

"То ће тако остати и даље, али ево овај један случај првог дана наставе показује нам свима да опреза мора бити стално. Опрезни морају бити не само наставници и особље у школама, него и родитељи и ђаци, а и превозници који обављају услугу превоза ђака", нагласио је Дроњак.

Он је најавио да ће до краја сутрашњег дана све основне и средње школе, све подручне школе основних школа, те Музичка школа "Саво Балабан" и Центар "Сунце" добити бесконтактне топломјере, укупно 57 ових справа, за шта су се заједнички побринули Градска управа и овдашња канцеларија италијанског Удружења Програм Приједор.

"„Апеловао бих такође на ђаке да се не задржавају испред школа у групама, јер је таква појава примијећена у појединим бројнијим школама, као и на особље да такве појаве спречавају", поручио је Дроњак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана