Виртуелни матичар скратио дугачке редове у Бијељини

Љ. А.
Виртуелни матичар скратио дугачке редове у Бијељини

Бијељина - Гужве, нервирања, чекање у редовима пред шалтерима бијељинске Матичне службе постали су прошлост за велики број становника овог града, јер је све више оних који користе услуге виртуелног матичара.

Према подацима Одјељења за општу управу, број захтјева грађана који до документације долазе електронским путем знатно је већи у односу на претходне године.

- Услуге виртуелног матичара у посљедње вријеме користи све већи број грађана иако у Бијељини ова могућност постоји већ неколико година. Матична служба омогућава грађанима да електронским путем дођу до извода из матичне књиге рођених, умрлих, вјенчаних и увјерења о држављанству - рекла је шеф Матичне службе Драгана Љубојевић.

Она је истакла да је процедура за добијање ових докумената једноставна, посебно за оне који нису у могућности да лично дођу и преузму документацију.

- На сајту града Бијељина постоји апликација "е-матичар" на којој је потребно попунити захтјев, а наши службеници у најкраћем року одговоре странци те пошаљу упутство за плаћање. Након уплате клијенту ће на кућну адресу у року од три до пет дана стићи тражени документ - рекла је Љубојевићева.

Она је најавила да ће електронским путем ускоро бити омогућено преузимање потврде о слободном брачном статусу.

- С обзиром на то да радници у Матичној служби љети имају пуне руке посла због доласка људи из дијаспоре, у обје шалтер сале сви шалтери су у функцији од осам до 16 часова - казала је Драгана Љубојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана