Виртуелни асистент на услузи грађанима Бијељине

Срна
Виртуелни асистент на услузи грађанима Бијељине

БИЈЕЉИНА - На интернет страници градске управе Бијељина од данас је у функцији виртуелни асистент (МИА) који одговара на питања грађана о административним процедурама.

МИА је доступна 24 часа, седам дана у недјељи. Са дигиталним градским асистентом може се комуницирати путем „Вајбера“, а ускоро и преко „Фејсбук месинџера“, као и путем веб-странице Градске управе.

Осим одговора на питања о административним процедурама, дигитални асистент ће давати и корисне информације као што су оне о радном времену организационих јединица Градске управе и бројевима телефона.

Бијељина и Лакташи су први градови у Српској, односно БиХ, који су добили свог виртуелног асистента, а ова иновација реализована је путем пројекта „Унапређење општинских услуга у Србији и БиХ увођењем четбот апликације“.

Овај пројекат спроводе ГИЗ, САГА, НАЛЕД, Привредна комора Републике Српске и Регионална мрежа за повољно пословно окружење у југоисточној Европи у оквиру програма њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој.

У Србији ће четбот асистенте у оквиру овог пројекта добити градови Сомбор и Шабац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана