Виртуелна кампања упозоравања на опасности од мина

Срна
Виртуелна кампања упозоравања на опасности од мина

САРАЈЕВО - Еуфор ће на Међународни дан свјесности о опасностима од мина - 4. април, покренути виртуелну кампању упозоравања на ову опасност која је осмишљена у блиској сарадњи са Центром за уклањање мина у БиХ (БХ МАК) и Оружаним снагама БиХ.

Видео-материјал о опасностима од мина намијењен је дјеци, омладини и породицама који у вријеме ограничених јавних контаката могу пратити предавања у својим домовима.

Овај материјал служи за едукацију људи о минама, опасностима од њих и како се понашати ако се наиђе на мину.

“Виртуелна едукативна кампања упозоравања на опасности од мина омогућава Еуфору да настави да пружа помоћ БиХ како би постала земља без мина”, саопштено је из Еуфора.

Један од највећих донатора за потребе противминских акција у БиХ је ЕУ, која је за те потребе до сада издвојила око 46 милиона евра, а осим уклањања мина, ЕУ пружа подршку повратницима и жртвама нагазних мина у БиХ, унапређујући безбједност грађана, а финансирала је и успостављање Платформе информационог система за БХ МАК, која је у стању да пружи тачне, транспарентне и поуздане податке о противминским акцијама.

Еуфорови тимови за везу и осматрање (ЛОТ), у оквиру својих редовних активности држе предавања о опасностима од мина широм БиХ - посјећују школе, разна удружења и клубове с циљем помоћи смањењу броја жртава минско-експлозивних средстава заосталих из рата на минимум.

“Међутим, мјере које су уведене због пандемије ограничиле су ЛОТ тимовима могућност да држе предавања о опасностима од мина у школама”, подсјетили су из Еуфора.

У саопштењу је наведено да је Еуфор у блиској сарадњи са својим партнерима, БХ МАК-ом и Оружаним снагама БиХ, радио на припреми видео-материјала који би њему и ЛОТ тимовима послужио за извођење виртуелне едукације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана