Випотник: Сви да допринесу спречавању изградње опасног одлагалишта

Срна
Випотник: Сви да допринесу спречавању изградње опасног одлагалишта

НОВИ ГРАД - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологији Републике Српске Бојан Випотник изјавио је данас у Новом Граду да ће Министарство наставити да прати све активности у вези са проблемом Трговске горе, укључујући и учешће у поступцима који ће се спроводити у Хрватској.

Випотник је на тематској сједници Скупштине општине Нови Град поручио да све институције, невладине организације, медији и појединци треба да у домену своје надлежности допринесу у спречавању намјера Хрватске да на локацији Трговска гора складишти радиоактивни отпад.

"Народна скупштина Републике Српске једногласно је усвојила Резолуцију о противљењу изградње одлагалишта радиоактивног отпадан на локацији Трговска гора што је јака порука да су сви у Српској једногласни кад је овај проблем у питању", нагласио је Випотник.

Випотник је напоменуо да су на територији Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ недавно почела истаживања чији ће резултати послужити за аргументацију да одбарана локација није адекватна.

Он је навео да је ресорно министарство у сарадњи са федералним Министарством туризма и животне средине иницирало да се на заједничкој сједници влада Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ разматра интензивирање активности у вези са проблематиком Трговске горе.

Випотник је подсјетио да је БиХ у року доставила примједбе на садржај студије утицаја на животну средину.

Према његовим ријечима, Хрватска је у достављеном акту није дала осврт на достављене примједбе, али је наведено да их треба узети у обзир.

Он је истакао да су ове године интензивирани билатерарни састанци у Словенији, Мађарској и Аустрији ради добијања подршке противљењу намјерама Хрватске.

"На традиционалној конференцији Климатске промјене ризици и заједничко дјеловање у Требињу, одржана је панел посвећен Трговској гори", додао је он.

Тематској сједници СО Нови Град присуствују и помоћник министра за спољну трговину и економске односе Борислав Бојић и предсједавајући Експертског тима Емир Диздаревић.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нукеарне електране "Кршко" као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора у општини Двор на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана