Викенд насеље враћа сјај боричком платоу (FOTO)

Сретен Митровић
Викенд насеље враћа сјај боричком платоу (FOTO)

РОГАТИЦА - Модерно викенд насеље требало би да никне на боричком платоу, надомак Рогатице, чиме ће овом сликовитом мјесту, којем се својевремено давала предност у односу чак и на Златибор, бити враћен туристички сјај.

Овај амбициозни пројекат, назван “Викенд насеље 2”, представља кључни корак ка оживљавању некада надалеко познатог платоа те обећава да ће постати атрактивно одредиште за љубитеље нетакнуте природе и мирног одмора. Након дуготрајних планирања, одборници Скупштине општине Рогатица подржали су израду зонинг плана насеља, које ће се простирати на 40 хектара у оквиру будућег туристичког центра на Борикама.

Смјештено десно од легендарног хотела “Борике”, који је већ годинама под катанцем, насеље ће нудити више од 130 парцела за градњу викенд кућа и бунгалова.

Израда плана повјерена је “Урбис центру” из Бањалуке, чији стручњаци су обезбиједили све неопходне елементе инфраструктуре. Овлашћени планер и пројектант из “Урбис центра” Горан Димитрић истакао је на завршној јавној расправи да ће градња викенд насеља бити под сталним надзором да би била обезбијеђена усклађеност са свим урбанистичким и еколошким стандардима.

A group of horses in a fieldDescription automatically generated

- Све је на папиру и у електронској верзији. До детаља је све разрађено од потребне инфраструктуре, индивидуалне и групне изградње викенд кућа и бунгалова, који ће заузимати више од 20 одсто површине насеља, до водоводне и канализационе мреже са посебним одводом фекалних вода. Ту је и електромрежа са јавном расвјетом те трафо-станице и сва остала инфраструктура какву треба да има модерно викенд насеље смјештено у амбијенту прекрасног боричког платоа - истакао је Димитрић.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић изразио је наду да ће одборници подржати план те истакао важност обезбјеђења финансијских средстава за реализацију пројекта.

- Викенд насеље планира пружити око 130 парцела за изградњу викенд објеката, чиме ће се ревитализовати туристички потенцијал овог подручја - истакао је Јагодић.

Он је нагласио да ће инфраструктура у близини, укључујући асфалтни пут, основну школу, здравствену амбуланту и друге објекте, додатно олакшати живот будућим станарима.

Говорећи о предностима локације Јагодић је истакао близину старог хотела “Борике”, који би требало да буде реновиран, као и издашно извориште воде Кушметовац, које ће обезбиједити воду за цијело насеље.

- У близини је и црква Светих апостола Петра и Павла, здравствена амбуланта, мјесна канцеларија те привредни, трговински и други услужни објекти - казао је Јагодић.

Отуда и приједлог да они који конкуришу за неку од парцела у насељу морају почети изградњу у року од највише шест мјесеци по преузимању локације. Очекује се да ће ова иницијатива значајно допринијети економском развоју општине Рогатица, повећавајући атрактивност регије као туристичке дестинације. Изградња Викенд насеља 2 представља корак ка обнови и просперитету Борика, водећи их поновно према статусу значајног туристичког одредишта, којем у БиХ нико није могао парирати.

Скупштина

Како је истакнуто на јавној расправи, одборници Скупштине општине су 1. марта прошле године донијели одлуку о приступању изради зонинг плана новог Викенд насеља 2.

- Прошло је тек петнаестак мјесеци, а план новог насеља, који је пошао од нуле, након више стручних и јавних разматрања, највјероватније ће на првој наредној редовној сједници Скупштине општине у приједлогу бити понуђен одборницима на усвајање - истакнуто је на јавној расправи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана