Вија ферата “Кук” нови изазов за планинаре

Милош Васиљевић
Вија ферата “Кук” нови изазов за планинаре

ГАЦКО - Након Вија ферате “Соколов пут” на Романији Волујак ће од јесени бити богатији за адреналинску атракцију Вија ферата “Кук”, која ће бити друга стаза оваквог типа у Српској.

Вија ферата, односно стаза по стијенама уређена челичним помагалима, намијењена је свима који воле овај вид опуштања, али и изазова, а једини предуслов је да се не плаше висине.

Представници пројекта УСАИД Туризам потписали су грант са Планинарским друштвом (ПД) “Волујак” из Гацка ради пружања подршке у постављању Вија ферате “Кук” на планини Волујак.

Предсједник ПД “Волујак” Радош  Милошевић за “Глас Српске” каже да ће нова стаза додатно употпунити интересовање за планине, које су прави природни бисер овог дијела Српске.

- Већ смо прошли припремну фазу и ријеч је о релативно захтјевној рути, али и доступној свакоме ко се не плаши висине. Дужина стазе биће око 620 метара, а све ће бити максимално осигурано. Нисмо временски ограничени, али се надамо да ће све бити до јесени. Врх Кук је свакако посјећен због своје љепоте, јер се налази између Волујака и Лебршника - рекао је Милошевић и додао да се одатле пружа прелијеп поглед према  НП “Сутјеска”.  

Према његовим ријечима, вија ферате су посљедњих година доживјеле експанзију па све више планинара, али и рекреативаца желе да осјете чари ових адреналинских стаза.

- Вија ферате су осигурани путеви у стијенама, а све је почело у Алпима током Првог свјетског рата, на линији разграничења између Аустроугара и Италијана. Ове стазе су настале тако што су војници осигуравали путеве у планине, због положаја. Сада су оне све популарније. Људи воле адреналин, а оне су прави изазов -  додао је Милошевић.

Директорица Туристичке организације Гацко Јелица Ковачевић истиче за “Глас” да је ријеч о једном од најзначајнијих пројеката за развој туризма у тој локалној заједници.

 - Вија ферата ће употпунити понуду, али и отворити могућност за креирање новог туристичког производа, авантуристичког туризма. Очекујемо да ће заинтересовати велики број домаћих и страних туриста, планинара, али и свих љубитеља природе и људи авантуристичког духа - рекла је Ковачевићева те нагласила да је ПД “Волујак” носилац, а локална туристичка организација партнер на пројекту.

Планинарка из Гацка Јелена Јововић сматра да ће ово бити једна од љепших и атрактивнијих ферата на нашим просторима, нешто што се не пропушта.

- Херцеговина има скривене природне драгуље које полако почињемо откривати и другима. Ферата на Куку је нешто што је дуго очекивано. Радује ме што ћемо тиме привући више људи да виде љепоту којом зрачи Волујак, Лебршник и околне планине. Адреналин, нетакнута природа, чист ваздух и стијене су једноставна и сигурна гаранција да ће се неко ко једном дође, вратити опет - рекла  је Јововићева.

Планинари

Лебршник и Волујак су планине које посјећују многобројни туристи како из земље тако и региона. Долазе и у групама, али и индивидуално, а ту је планинарски дом “Папин до” који је идеалан за одмор.

- Управо смо сада имали планинаре из Загреба. Током цијеле године долазе планинари са Балкана, али и много шире - рекао је Радош Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана