Вигемарк: ЕУ подржава пројекте малих и средњих предузећа

Срна
Вигемарк: ЕУ подржава пројекте малих и средњих предузећа

Приједор - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је данас у Приједору приликом обиласка фирме "Една металворкинг" да би једна од тема свих предизборних расправа требала бити како отворити нова радна мјеста, унапређивати животни стандард грађана и запошљавати младе људе.

Он је истакао да га често питају гдје су резултати када се говори о социјално-економским реформама ЕУ.


"Ова компанија је примјер како су средства ЕУ искориштена на прави начин", истакао је Вигемарк.

Вигемарк је додао да су пројекти подршке малим и средњим предузећима врло важне активности које ЕУ спроводи заједно са УНДП и локалним властима.

"Управо смо на примјеру ове компаније могли чути како су добили дојаву од локалне развојне агенције жПредаж да се пријаве на јавни позив за додјелу средстава за мала и средња предузећа које је обезбиједила ЕУ за набавку нових машина, а ми желимо више оваквих примјера", нагласио је Вигемарк.

Он је додао да ЕУ овакве услуге пружа кроз велики број различитих пројеката, кроз програм Локални интегрисани развој и друге пројекте преко Њемачке развоје агенције под називом "Про локал", који такође пружа подршку малим и средњим предузећима.

Директор фирме "Една металворкинг" Едита Рахман изјавила је новинарима да је прије три године новоосновано предузеће закупило простор од 200 квадратних метара, запослило три производна радника и покренуло производњу.

"Тренутно запошљавамо 27 радника и тражимо још три радника, а сав наш производни програм је намијењен њемачком тржишту које је јако захтјевно", истакла је Рахманова и појаснила да је ријеч о подстаницама за гријање и цијевима за довођење топле воде у домаћинства, а да извоз до купаца понекад иде и три пута седмично.

Рахманова је нагласила како су се они пријавили на јавни позив који је прослијеђен путем УНДП и средствима ЕУ за подршку малим и средњим предузећима за набавку машина за унапређење машина "цнц" технологије за глодање, додала је Рахманова.

Вриједност машине је преко 100.000 КМ, а средства добијена кроз пројекат ЕУ износе 38.000 КМ.

Вигемарк је током посјете Приједору посјетио и инкубатор смјештен у Пословном центру "Приједор".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана