Видовић:Банке би требало да се одреку једног дијела профита у корист грађана

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА- Министар финасија Републике Српске Зора Видовић оцијенила је да су банкарске услуге у Српској веома високе и да би банке требало да се одрекну једног дијела свог профита како би помогле грађанима у овако тешкој ситуацији.

"Има ту једним дијелом и оправдања, ми немамо електронски потпис и то банкарима ствара већи трошак, али без обзира на то сматрамо да би у овој ситуацији и банке требало да се одрекну једног дијела свог профита како би помогле грађанима", рекла је Видовићева на конференцији за новинаре послије сједнице Владе. Видовићева је истакла да је упућен закон у Народну скупштину да се ограниче те марже у мјери у којој то Влада може.

"Влада то не може бесконачно. То су приватне банке, оне одређују своје пословање, иду на тржиште и боре се на тржишту. Оно што можемо, ми смо предложили да се за комитенте банке који, на примјер, приме само плату или пензију и потроше ту плату, пензију, немају неке велике трансакције, да се код тих грађана ограниче марже и да те накнаде не могу бити бесконачне", појаснила је Видовићева.

Очекује, нагласила је, да Скупштина прихвати то законско рјешење и то ће, иако се наизглед чини ситно, бити доста велика уштеда за грађане у наредном периоду.

Видовићева је навела и да је упозната са информацијом о продаји подружница руске Сбербане, али је нагласила да ту нема никаквих негативних ефеката на Републику Српску.

 "Банка ће овдје и даље радити, само ће бити други власник", рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана