Видовић: Гацко ће бити једна од најразвијенијих општина у Српској

Срна
Foto: Срна

ГАЦКО - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да очекује да ће Гацко у наредних неколико година бити једна од најразвијенијих општина у Српској и најавила помоћ Владе тој локалној заједници за капиталне инфраструктурне пројекте, али и за развој пољопривреде.

"Мислим да је добра перспектива за ову општину и да ће у наредних неколико година ово бити једна од најразвијенијих општина у Републици Српској", рекла је Видовићева након састанка са начелником Гацка Огњеном Милинковићем.

Она је истакла да су значајни пројекти у пољопривреди које ће Влада Републике Српске у наредном периоду подржавати у Гацку.

"Влада ће помоћи Гацку, као и свим другим осталим градовима и општинама у Републици Српској и укупно издвојити 20 милиона КМ за реализацију различитих пројеката у локалним заједницама", навела је Видовићева.

Она је напоменула да општине и градови треба да се до краја августа пријаве за ту помоћ и кандидују жељене пројекте, те додала да чекају захтјев и од општине Гацко да се види за шта желе да утроше та средства. Видовићева очекује да ће се све општине пријавити да би реализовале различите пројекте - инфраструктуре, путева, водовода, вртића, школа. "Све зависи шта је неопходно којој општини, само та средства неће моћи да се користе за буџетску потрошњу, него искључиво за пројекте", напоменула је Видовићева.

Она је изразила задовољство што су амбициозни планови руководства у Гацку јер општина то може да реализује с обзиром на постојећи буџет.

"Помоћи ћемо у свему што будемо могли да Гацко има далеко виши степен развоја и да обезбиједи виши стандард становника, не само у смислу виших примања, него новог запошљавања, квалитетнијег живота и различитих садржаја за омладину и остале грађане", поручила је Видовићева.

Она је рекла да општина Гацко има доста проблема наслијеђених из претходног периода, али да је добро што је почела реализација неколико великих пројеката значајних за ту локалну заједницу.

"Без обзира на то што Гацко има солидан буџет с обзиром на број становника, велики су дугови остали, нарочито краткорочне обавезе", навела је Видовићева и истакла да је садашње руководство општине, на челу са начелником Милинковићем, измирило знатан дио тих обавеза и активно ради на измирењу преосталих.

Милинковић је рекао да ће општина Гацко аплицирати да добије средства од Владе за изградњу зграде за младе брачне парове, што је један од приоритетних пројеката у Гацку.

"То је сада један од значајнијих пројеката, а у наредној години или двије - водовод и канализација и обилазница око града", рекао је Милинковић.

Он је најавио да ће убрзо у Гацку почети доградња дјечијег вртића, уређење градског трга, а да се за пијацу чекају средства из ИПА фонда од око 200.000 КМ.

Милинковић је захвалио за помоћ Владе Републике Српске тој општини, јер без тога пројекти не би могли да буду реализовани, и подсјетио да је постојећа општинска администрација наслиједила "проблематично економско стање у општини", велика дуговања и краткорочне и дугорочне обавезе чија отплата је почела.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана