Видовдански сајам у Градишци: Са домаћим производима нема грешке!

Милан Вујић
Видовдански сајам у Градишци: Са домаћим производима нема грешке!

ГРАДИШКА - На четвртом по реду Видовданском сајму “Куће Лијевча и Поткозарја” на Тргу Чубриловића у Градишци домаће прехрамбене и друге производе традиционално је представило око 20 произвођача из Градишке, Лакташа и Српца.

Саша и Драгана Томић су постали заштитни знак “Куће Лијевча и Поткозарја”. 

Развили су производњу у Бок Јанковцу код Градишке, створили богату лепезу производа и постали познати пчелари широм земље.

- Мед, прополис, полен, матична млијеч и остали пчелињи производи су оно што излажемо. Не смијемо заборавити ни ракије на бази меда. Подржавамо овакве сајмове, они нам значе и за властиту промоцију, али и за продају - каже Саша Томић.

Међу онима чији производи још нису у понуди “Куће Лијевча и Поткозарја”, али теже то да остваре су Милица Иваштанин из Градишке која производи љековити напитак “конбуха”.

-”Конбуха” је природни напитак настао ферментацијом шећерног зеленог чаја са додатком тзв. чајне гљиве. Састоји се од четири састојка - вода, шећер, зелени чај и “чајна гљива”. То је природни пробиотик, антибиотик, добра је за болове у зглобовима, артритис, чисти организам, природна је и здрава - каже Иваштанинова.

Сандра Благић из Лакташа произвођач је природне козметике “Божија башта”.

- Производимо мелеме, сапуне од козијег млијека, уља за браду и косу, као и чајеве. Поред биљке од које правим производ ту су састојци маслиново уље и свињска маст - каже Благићева.

Супружници Гордана и Михајло Дојчиновић из Горњих Подградаца баве се производњом воћа, а од прије шест године и здравих сокова. У понуди за сада имају више од 20 врста сокова и око десет намаза, пекмеза, компота и џемова, а асортиман шире по жељи купаца.

- Тржиште није било лако освојити. У почетку смо се директно промовисали на разним сајмовима и манифестацијама попут ове у Градишци. Производњу константно проширујемо и усавршавамо и набављамо нову опрему за прераду сировина - истиче Гордана.

Директор Туристичке организације града Градишка Данка Мирјанић истакла је да су изложени производи који се могу купити у “Кући Лијевча и Поткозарја” те да су произвођачи ти који на оваквим сајмовима купцима сами могу најбоље да представе своје производе.

- На Видовданском сајму увијек се представи неколико нових произвођача, који још нису стекли све услове да њихов производ буде у неком продајном објекту, али који томе теже - рекла је Мирјанићева.

Она је додала да је све више малих домаћих пољопривредних произвођача који су заинтересовани да своје производе излажу и продају у “Кући Лијевча и Поткозарја”, коју у овом периоду године купци и туристи све више посјећују.

Подршка града

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да је Видовдански сајам “Куће Лијевча и Поткозарја” постао препознатљив по томе што промовише здраве еколошке домаће производе. Он је додао да Градска управа подржава домаће произвођаче и да он, као градоначелник, својим гостима и када иде у госте поклања управо производе из “Куће Лијевча и Поткозарја”.

- Сви треба да промовишемо домаће произвођаче, јер су сви који су пробали наше еколошке домаће производе одушевљени квалитетом и дизајном паковања - рекао је Аџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана