Видовдански дани Кнешпоља

Срна
Видовдански дани Кнешпоља

Козарска Дубица - У Кнежици је данас традиционалном "Косидбом" почела манифестација "Видовдански дани Кнешпоља", која с циљем његовања традиције народа Поткозарја обједињује низ културно-забавних и вјерских догађаја.

Манифестацију је отворио начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, који је уз петнаестак искусних косача обучених у традиционалну народну одјећу, заједно са градоначелником Приједора Миленком Ђаковићем и народним послаником Дарком Бањцем направио прве откосе.


"То је традиција која овдје у Кнежици постоји дуги низ година, гдје се сам процес кошења, што је изузетно тежак посао, врши на начин како су то радили наши преци, рано у зору. Ја сам дијете које је одрасло на селу, знам доста тих послова и на то сам поносан", рекао је Рељић.

Он је додао да ће општина Козарска Дубица и убудуће помагати ову манифестацију, којом се његује традиција и култура нашег народа.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић пожелио је да се овакви догађаји одржажавају сваке године.

"Било је пријатно данас косити, а ови вриједни момци наставили су даље. Свим Дубичанима желим пријатно љето уз предстојеће манифестације у Кнешпољу. Видим да ове манифестација подржава народ, а оно што подржава народ то треба и радити", рекао је Ђаковић и додао да је то доказ да људи желе да његују старе традиције.

Посланик у Народној скуштини Републике Српске Дарко Бањац истакао је предности прошлих времена када су људи заједно на њиви јели, пили, косили и радили.

"Суштина је у томе што су људи упознавали једни друге, били искренији и имали другачију врсту морала. Све је то сада искривљено јер смо, према мом мишљењу, почели да се стидимо онога што јесмо, а то је чињеница да припадамо овим крајевима и да смо дио поносног српског народа и те традиције", нагласио је Бањац.

Као и свих ранијих година косидбу у Кнежици организовало је Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Кнешпоље". У оквиру манифестације дочарани су сви обичаји тога посла, од косидбе уз народну пјесму и игру, до здравице и традиционалног доручка у пољу, уз учешће жена, дјеце и младих.

Потпредсједник КУД-а "Кнешпоље" Милорад Буква прецизирао је да се "Видовдански дани Кнешпоља" одржавају већ 11 година и обуватају низ манифестација сваког викенда до краја јуна.

"Циљ је очување традиције – пјесме, игре и обичаја и то је и задатак нашег културно-умјетничког друштва. Ово данас је обичај који ћемо приказати младима, јер је циљ да се тај начин кошења прикаже младима и дјеци, који ће можда наставити ту традицију", рекао је Буква.

Осим "Косидбе", у јуну ће бити одржане вечери дјечијег стваралаштва, ојкаче и фолклора и народне пјесме.

Покровитељ "Видовданских дана Кнешпоља" је општина Козарска Дубица, а манифестација је саставни дио "Дубичког љета" у оквиру којег ће бити одржано још девет спортско-забавних манифестација.

То су Видовдански карате куп, Конференција беба, Фудбалски турнир "Од Видовдана до Петровдана", Петровдански концерт, улични фубал, улична кошарка, смотра фолклора, Вече ојкаче Моштаница, те Преображењски риболовни куп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана